Onko ostamasi hunaja sittenkään hunajaa? Tällainen tuote on väärennös

Uutistoimisto Reutersin mukaan jotkut marketeissa myytävistä hunajista eivät ole sataprosenttisesti hunajaa. Tuottajat lisäävät hunajaan keinotekoisia makeutusaineita tai esimerkiksi maissisiirappia.

Yhdysvaltain Elintarviketurvallisuusvirasto FDA:n mukaan valmistajien pitäisi merkitä hunajavalmisteeseen viittaus siihen, että valmisteessa on käytetty hunajan lisäksi muitakin makeuttajia. Sopiva viittaus olisi esimerkiksi ”blend”, sekoite.

Purkin kyljessä tulisi jatkossa lukea ”hunaja” vain, jos siinä ei ole muita makeutusaineita, virastosta todetaan.

Yhdysvaltalaiset kuluttavat vuosittain arviolta 50 miljoonaa litraa hunajaa. Aidon hunajan tuottaminen on kalliimpaa, kuin esimerkiksi maissisiirapin lisääminen tuotteeseen.

Suomalaiset kuluttavat noin 500-600 grammaa hunajaa vuodessa henkeä kohden. Suomeen tuotiin vuonna 2012 noin 1,3 miljoona kiloa hunajaa. Pääosin hunajaa tuodaan Suomeen Keski- ja Etelä-Amerikasta.

Myydäänkö Suomessa hunajaväärennöksiä?

Suomen Mehiläishoitajain Liiton kuluttajaneuvoja Mari Koistinen selventää tilannetta.

– Euroopan Unionin tasolla on annettu tuotemääräys, jonka mukaan hunajapaketissa saa olla vain ja ainoastaan sataprosenttisesti hunajaa, Koistinen sanoo.

Käytännössä hunajasta poistetaan tuotantovaiheessa roskia, mutta siihen ei lisätä muita aineita.

– Ei tietysti voi vannoa, etteikö joku yrittäisi huijata. Tutkimme säännöllisesti hunajanäytteitä Suomessa, emmekä ole törmänneet tällaisiin tapauksiin, Koistinen toteaa.

Toisaalta kuluttajan ei kannata olla sokea sellaisten tuotteiden kohdalla, jotka sisältävät sivuainesosana hunajaa.

– Elintarviketeollisuus voi tehdä esimerkiksi keksejä, joiden yhtenä ainesosana on hunajaa. Usein tällaisissa tapauksissa joukossa on myös makeutusaineita, ja hunaja on vain nimellinen ainesosa valmisteessa, Koistinen selventää.

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat