Onko omasi listalla? Näissä ammateissa on suurin riski sairastua diabetekseen

Onko sinulla 2-tyypin diabetes? 8:45
Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma, myös entistä nuoremmilla ihmisillä. Diagnoosi tulee monelle täytenä yllätyksenä, sillä tauti voi olla pitkään oireeton.

Ammattikuskit, teollisuustyöntekijät, keittiöapulaiset ja siivoajat ovat ruotsalaistutkimuksen mukaan suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Ilmiön selittävät diabeteksen riskitekijät, jotka ovat yleisiä kyseisille aloille hakeutuvilla. Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja se perustuu yli 4,5 miljoonan ruotsalaisen rekisteritietoihin.

Tulosten perusteella kyseisten ammattiryhmien työntekijöiden riski sairastua diabetekseen on noin 2–3 kertaa suurempi kuin esimerkiksi yliopisto-opettajien ja fysioterapeuttien. Kaikkiaan noin 5–9 prosenttia heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Myös työttömät ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevat sairastivat paljon diabetesta.

Vaikka ammateissa ja työtehtävissä voi olla piirteitä, jotka altistavat diabetekselle, monilla työntekijöillä oli riskitekijöitä jo nuorena. Esimerkiksi lihavuus, tupakointi ja vähäinen liikunta olivat näihin ammatteihin hakeutuvilla yleisempiä jo 20–30-vuotiaana. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin varsinkin sosiaalista ja taloudellista asemaa tarkastelevissa tutkimuksissa.

Aiempien tutkimusten mukaan tyypin 2 diabetesta voidaan tehokkaasti ehkäistä ja monissa tapauksissa myös parantaa tekemällä riittäviä elämäntapamuutoksia. Nyt julkaistujen havaintojen valossa yksi tapa voisikin olla viedä ehkäisytoimia erityisesti riskialojen työpaikoille.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat