Onko Mark Zuckerberg tunteeton nörtti? Tiesitkö tämän Facebookin historiasta?

Facebookilla on mahtava ja värikäs historia. Myös palvelun perustajan Mark Zuckerbergin ympärillä liikkuu villejä huhuja.

Facebook on maailman suosituin yhteisöpalvelu, jolla on tällä hetkellä yli 800 miljoonaa käyttäjää. Facebook perustettiin vuonna 2004 thefacebook.com nimellä. Palvelu oli heti suuri menestys. Alkuaikoina Facebookia käyttivät vain Harvardin opiskelijat, mutta heidänkin keskuudessaan Facebook sai suuren suosion. Ensimmäisen kuukauden aikana palveluun kirjautui noin puolet Harvardin opiskelijoista. Sittemmin Facebook avautui muidenkin koulujen käyttöön, kunnes vuonna 2006 palveluun sai liittyä kuka tahansa yli 13-vuotias.

Facebookin suosio on ollut ällistyttävää. Kun vielä vuonna 2008 palvelulla oli 100 miljoonaa käyttäjää, vuoden 2009 syyskuussa käyttäjämäärä oli kohonnut 300 miljoonaan. Tällä hetkellä luku on jo miltei kolminkertainen.

Facebookin perustaja on yhdysvaltalainen Mark Zuckerberg. Zuckerbergia auttoivat suunnittelutyössä huonetoverit Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ja Chris Hughes. Zuckerberg ja Moskovitz jättivät opintonsa Harvardista kesken kehittääkseen palvelua. Panostaminen kannatti, sillä tämän vuoden alussa Facebookin arvon arvioitiin olevan 50 miljardia dollaria.

Facebookin alku ei ollut ongelmaton. Kolme viikkoa palvelun perustamisen jälkeen kolme Zuckerbergin opiskelijakaveria syytti miestä ideansa varastamisesta. Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss ja Divya Narendra kertoivat, että Zuckererg oli pyytänyt heitä auttamaan HarvardConnection.com sivuston viimeistelytöissä, mutta tosiasiassa mies käytti heidän koodiaan julkaistakseen Facebookin. Juttu meni oikeuteen, mutta asia sovittiin. Facebook joutui maksamaan ConnecU:lle 65 miljoonaa dollaria.

Salaperäinen Zuckerberg

Sivuston idean sanotaan lähteneen Hot or Not -sivustolta, jossa tarkoituksena oli arvioida naisten ulkonäköä. Facebookin perustajan Zuckerbergin ympärillä liikkuu muitakin huhuja. Hänen on muun muassa kerrottu murtautuneen erään toimittajan sähköpostiin Facebookiin tallennettuja tietoja hyödyntäen. Zuckerbergin ajatus yksityisyydestä on radikaali. Hänen mielestään yksityisyys on vanhanaikaista eikä se kiinnosta ketään.

Zuckerberg jakaa tietoja itsestään aktiivisesti omassa Facebook-profiilissaan. Miehen sähköposti ja puhelinnumero ovat hänen Facebook-ystäviensä tiedossa ja mies käyttää sovellusta Places, minkä kautta hän kertoo avoimesti, missä milloinkin on. Green Dayta, Jay-Z:ää, Taylor Swiftiä ja Shakiraa fanittava mies ei omista televisiota, mutta on sitäkin aktiivisempi netissä. Avoimuus tukee tietysti Zuckerbergin ajatusta internetistä. "Yritän tehdä maailmasta avoimemman paikan", mies on sanonut.

Lehdistölle Zuckerberg puhuu sen sijaan erittäin harvoin. Ehkäpä sen takia hänen ympärillään on myös tietty salaperäisyyden varjo. Huhuja lisäsi entisestään vuonna The Social Network-elokuva, jossa käsitellään Facebookin alkuvaiheita. Elokuva maalaa Zuckerbergista kuvan tunteettomana ja sosiaalisesti reppana kaverina, joka tiuskii tyttöystävälleen. Faktaa ja fiktiota sekoittava elokuva sai Zuckerbergin reagoimaan ja mies antoi ennen elokuvan ensi-iltaa harvinaisen haastattelun New Yorker -lehdelle, jossa hän esitteli muun muassa kotiaan.

Yli 800 miljoonaa käyttäjää

Huhuista huolimatta Zuckerbergilla pyyhkii nyt hyvin, sillä Facebook kaavailee pörssilistautumista ensi vuoden huhti-kesäkuussa. Tavoitteena on kerätä listautumisannissa kymmenen miljardia dollaria eli 7,5 miljardia euroa. Yhtiön markkina-arvo saattaisi näin kohota yli 75 miljardiin euroon.

Tällä hetkellä Facebookilla on yli 800 miljoona aktiivista käyttäjää.Yli 50 prosenttia käyttäjistä kirjautuu sisään palveluun joka päivä ja keskimääräisellä käyttäjällä on 130 kaveria. Palvelun suosiosta kertoo jotakin myös se, että Facebookkiin ladataan joka päivä 250 miljoonaa kuvaa. Facebookista on tullut maailmanlaajuinen ilmiö. Nettipalvelun käyttäjistä 75 prosenttia asuu muualla kuin Yhdysvalloissa.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähteet: facebook.com/press/info, businessinsider.com, newyorker.com, wikipedia.com, hs.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat