Onko kissasi äksy? Tutkimus: Se saattaa johtua sinusta

1:50
Tiedätkö, miksi kissa kehrää? Selvitä asia videolta!

Brittitutkimus vihjaa, että lemmikinomistajan persoonallisuudenpiirteet siirtyvät heidän kissoihinsa. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa brittimedia The Telegraph.

Syy kissan ongelmalliseen käytökseen voi löytyä peiliin katsomalla. Näin voisi tiivistää Nottingham Trent Universityn sekä University of Lincolnin yliopistojen tuoreen tutkimuksen viestin.

PLOS ONE -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin yhteys kissanomistajien persoonallisuuksien ja heidän kissojensa käytöksen sekä hyvinvoinnin välillä. Omistajan luonne näyttää vaikuttavan kissaan samoin kuin vanhemman luonne lapseen. 

– Monet pitävät lemmikkiään perheenjäsenenä, mikä muodostaa läheisen sosiaalisen siteen heidän välilleen, sanoo tutkimuksen toinen tekijä, tutkijatohtori Lauren Finka Nottingham Trent Universitystä.

Läheinen suhde vaikuttaa vuorovaikutukseen ja johtamissuhteeseen omistajan ja lemmikin välillä. Tämä puolestaan vaikuttaa persoonallisuuteen.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui yli 3331 kissanomistajaa lähinnä Isosta-Britanniasta. Ihmisiltä kysyttiin heidän omista persoonallisuuksistaan sekä heidän kissojensa käytöksestä, terveydestä ja elintavoista.

Omistajien persoonallisuuksia arvioitiin viiden suuren persoonallisuuspiirteen avulla. Piirteet ovat itsenäisiä ulottuvuuksia, joiden esiintymisen taso voi vaihdella eri ihmisten välillä korkeasta matalaan. Piirteitä ovat neuroottisuus eli tunne-elämän epätasapainoisuus, ekstroversio eli ulospäin suuntautuneisuus, avoimuus uusille kokemuksille, sovinnollisuus sekä tunnollisuus.

Omistajan persoonallisuus yhteydessä kissan hyvinvointiin

Tutkijat huomasivat, että neuroottisten ihmisten kissoilla oli enemmän käytösongelmia. Lemmikit olivat tavallista aggressiivisempia, ahdistuneempia, pelokkaampia ja arempia. Sen lisäksi neuroottisten ihmisten kissoilla oli enemmän stressiin liittyviä sairauksia, lääkityksiä ja ylipainoa.

Toisaalta mieleltään hyvinvoivien kissojen omistajien lemmikit olivat tyynempiä, iloisempia ja terveempiä. Esimerkiksi ulospäin suuntautuneiden ihmisten kissoille tarjottiin muita useammin mahdollisuus ulkoiluun. Sovinnollisten henkilöiden kissat puolestaan olivat usein normaalipainoisia, ja omistajat olivat tyytyväisiä lemmikkiinsä.

– Suurin osa omistajista haluaa tarjota kissoilleen mahdollisimman hyvää hoitoa. Tulokset alleviivaavat tärkeää yhteyttä persoonallisuuksiemme ja kissojemme hyvinvoinnin välillä, Finka sanoo.

Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta voidaan selvittää, vaikuttaako omistajan luonne suoraan kissan käytökseen ja hyvinvointiin.

Ihmisellä vaikutusta myös koiraan

Myös koirien kohdalla omistajan käytöksellä on suuri vaikutus lemmikin luonteeseen. Viime vuonna Kennelliiton puheenjohtaja muistutti, että pohjimmiltaan esimerkiksi aggressiivisen koiran käytöksen takana on ihminen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja