Onko kansallinen turvallisuus RKP:lle omantunnon asia, kysyy Pöllöraati

Pöllöraati: Löytyykö käännytyslain taakse riittävä tuki? 10:36
Pöllöraati: Näin RKP hämmentää käännytyslain käsittelyssä.

Hallitus haluaa viedä läpi lain, joka on osittain kansainvälisten sopimusten vastainen. Pöllöraadissa uskotaan, että Venäjälle on kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeää lähettää viesti uudella käännytyslailla.

– Koska kyse on kansallisesta turvallisuudesta, niin veikkaan, että hallitus saa esitykselleen enemmistön, minkä se haluaa, sanoo politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki.

– En usko, että mikään puolue haluaa ottaa itselleen kansallista turvallisuutta parantavan lakiesityksen kaatamisen.

Käännytyslailla pyritään vastaamaan Venäjän hybriditoimintaan Suomen itärajalla. Pääministeri Petteri Orpon mukaan laki pyritään valmistelemaan hyvin nopeasti ja ottamaan jo ensi viikolla eduskunnan käsittelyyn.

RKP hämmentää

Keskustelua on hämmentänyt RKP:n ryhmänjohtaja Otto Andersson, joka ei vaadi puolueeltaan ryhmäkuria käännytyslakia koskevassa äänestyksessä. 

– Ihmettelen RKP:tä tässä. Heillä porukat voivat äänestää ihan miten huvittaa, ja kuitenkin kyseessä on hallituksen esitys erittäin tärkeästä asiasta, ihmettelee Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen

– Oletteko te hallituksessa vai ette ole, Kemppainen penää. 

– Onko RKP:läisille kansallinen turvallisuus omantunnon asia, lisää Ristamäki.

Taustalla Biaudet -ääni?

Myös MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ihmettelee, että Andersson linjasi niin nopeasti, että jokainen saa äänestää vapaasti.

– Ihmisoikeuspolitiikka on RKP:n ideologista ydintä, sanoo Lehtimäki.

Pohdinnassa siis on esimerkiksi se, miten turvapaikanhakijoita kohdellaan, ja mitä rajavartija joutuu käytännössä tekemään, jos ihmiset alkavat tulla väkisin maarajan yli. 

– Olisiko kysessä Eva Biaudet -ääni, että hän saisi äänestää vapaasti, Lehtimäki pohtii.

SDP vaatii hallitukselta yksimielisyyttä

SDP otti sisäpolittiisen ruuvin käyttöön ja kommentoi eilen MTV Uutisille, että hallituksen rivien tulee olla suorassa.

RKP:n pitää siis vakuuttaa, että he ovat yksimielisesti lakipaketin takana. Muuten lakiesitykselle on vaikea saada opposition tuki. 

– Olen aika varma, että SDP äänestää, kuten Juha sanoi, kansallisen turvallisuuden nimissä lakipaketin puolesta, Lehtimäki sanoo. 

Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Ristamäen mukaan kansallisen turvallisuuden kannalta on tärkeää lähettää viesti Venäjälle, että Suomella on uutta lainsäädäntöä.

– Jos metsien kautta tulee turvapaikanhakijoita, niin en usko, että pystytään rajaviivalla tekemään pikaselvitystä, että onko sillä henkilöllä oikeus tulla ja hakeutua turvapaikkaprosessiin. Puhumattakaan siitä, että heitä alettaisiin ampumaan tai pamputtamaan. 

– Tässä hankkeessa, että sen vastustamisessa on mielestäni aika vahva politiikan maku, Ristamäki toteaa. 
 

Lue myös:

    Uusimmat