Onko julkkisten suosima skientologia vaarallinen uskonlahko?

Moni varakas julkisuuden henkilö on hurahtanut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Yhdysvalloissa perustettuun skientologiaan. Missä tästä uskonnollisesta filosofiasta oikein on kyse ja miksi se on saanut arvostelua osakseen?

Yhdysvaltalainen tieteiskirjailija L.Ron Hubbard perusti skientologian 1950-luvulla. Skientologit uskovat polveutuvansa 75 miljoonaa vuotta sitten maapallolle lentokoneen tapaisilla aluksilla saapuneesta theta-kansasta.

Yhdysvalloissa skientologian oppien suurimpana harjoittajana ja vastuunkantajana toimii Church of Scientology (skientologiakirkko), jonka virallisen määritelmän mukaan skientologia on "käytäntöön sovellettu uskonnollinen filosofia". Skientologia on uskomusten ja oppien järjestelmä. Sana tulee latinan verbistä scire "tietää, ymmärtää" ja kreikan kielen sanasta logos "oppi", eli tietämisen oppi.

Skientologien maailmanlaajuisesta lukumäärästä ei ole varmuutta, sillä skientologiakirkko ei pidä lukua jäsenmäärästään. Tuoreimman tiedon mukaan Yhdysvalloissa olisi 55 000 skientologia, kun taas Suomessa luku on alle sata. Suomessa skientologiakirkko on anonut rekisteröidyn yhdyskunnan asemaa, mutta sitä ei ole myönnetty. Skientologiakirkko ei vaadi jäseniään eroamaan muista uskonnollisista yhdyskunnista, sillä skientologia on oman näkemyksensä mukaan yhteensopiva kaikkien uskontojen kanssa.

Pyrkii korvaamaan psykiatrian

Skientologia pohjautuu dianetiikkaan, itsekasvatusoppiin. Dianetiikka pyrkii korvaamaan psykiatrian ja psykologian näkemykset mielenterveydestä ja sen hoidosta. Skientologiakirkko suhtautuukin jyrkän kielteisesti mielenterveystyön ammattilaisiin, kuten psykiatreihin ja psykologeihin.

Dianeettinen hoito perustuu kahdenkeskisiin istuntoihin, joiden tarkoitus on parantaa ihmismielessä piileviä, haitallisia muistijälkiä. Istuntojen yhteydessä käytetään usein valheenpaljastuslaitteen kaltaista "E-mittaria".

Arvostelua

Skientologia on herättänyt 1990-luvulla enemmän mediahuomiota ja kritiikkiä kuin mikään muu uususkonto, ja jotkut pitävätkin sitä uskonnollisena kulttina. Skientologiakirkon syytetään rajoittavan jäsentensä itsemääräämisoikeutta arvovallallaan. Monet eronneet skientologian harjoittajat syyttävät skientologikirkkoa väärinkäytöksistä. Tälläkin hetkellä Yhdysvalloissa on meneillään oikeudenkäyntejä, joissa entiset skientologit syyttävät uskonnollista järjestöä mm. lapsityövoiman käytöstä, palkkojen maksamatta jättämisestä ja oppivelvollisuuden laiminlyömisestä

Skientologeiksi tahtovat joutuvat maksamaan korkeita kurssimaksuja jos haluavat edetä valitsemallaan tiellä. Tämä on johtanut monen kohdalla ylivelkaantumiseen. Moni urallaan miljoonapalkkioita tahkova julkisuuden henkilö on hurahtanut skientologiaan. Tunnetuimpia lienee näyttelijät Tom Cruise ja John Travolta perheineen.

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen nuoriso-organisaation CDU:n julkilausuma vuonna 1992 määritteli tylysti skientologian: "Todennäköisesti maailman vaarallisin uskonlahko. Lahko ajaa ihmiset tieten tahtoen sekä taloudelliseen että henkiseen tuhoon riippuvaisuutta hyväksikäyttäen."

Myös Saksan peruspalveluministeri Claudia Nolte ruoti kovin sanoin skientologiaa.

– Skientologia on yksi meidän yhteiskuntamme aggressiivisimmista yhteisöistä. Sillä on hyvin kyseenalainen käsitys demokratiasta sekä ihmisiä halveksiva yhteiskuntakäsitys. Skientologia ei ole mikään uskonto, vaan häikäilemätön liikeyritys.


MTV3/Helmi

Kuvat: Getty Images

Lähteet: Wikipedia, uskontojenuhrientuki.fi, scientology.org

Lue myös:

    Uusimmat