Onko hoitoalan rekrysopimuksissa kyse palkkakartellista? Tehy-pomo: "En lähtisi saivartelemaan sanoilla" – Tehy antoi Helsingille määräajan purkaa järjestely

Mistä hoitajien kartellikohussa on todella kyse? Tehy tarkentaa tietoja suorassa lähetyksessä 4:39
Katso videolta, miten Tehy sai näyttöä rekrytoinnin kieltävistä sopimuksista kaupungin ja yritysten välillä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi torstaina Viiden jälkeen -ohjelmassa hoitoalalla paljastuneesta palkkakartellista, jossa Helsingin kaupunki on tehnyt sopimuksen Terveystalon, Pihlajalinnan ja Mehiläisen kanssa siitä, että nämä kolme yritystä eivät palkkaa Helsingin kaupungilta lainkaan työntekijöitä.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan kartelli on julkisuudessa olevien tietojen perusteella tässä yhteydessä väärä termi.

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemen mukaan kyseessä on työntekijöiden perusoikeuksia rajoittava järjestely, joka johtaa palkkojen jämähtämiseen. 

– Meidän mielestämme tämä on kartellinomaista toimintaa, ja siksi tästä on käytetty termiä palkkakartelli. En kuitenkaan itse lähtisi saivartelemaan sanoilla.

Kirvesniemen mukaan nyt olennaisinta on purkaa rekrysopimuksia kieltävä järjestely. Hänen mukaansa työsopimusten solmimista kieltävä toiminta on aiemmin ajateltua laajempaa ja sitä on ollut jo pidemmän aikaa. 

– Vaikuttaa siltä, että tämä toimintamalli on käytössä laajasti muuallakin kuin Helsingissä.

Rekrykieltomenettelyn purkaminen tai oikeustoimet

Kirvesniemi kertoo, että Tehy on neuvotellut perjantaina Helsingin kaupungin kanssa asiasta.

– Katsotaan nyt viikon verran, eteneekö asia ja puretaanko rekrykieltomenettely. Muussa tapauksessa ryhdymme luonnollisesti oikeustoimiin. 

–Rekrykieltomenettelyllä pyritään puhtaasti turvaamaan kaupungille omaa työvoimaa, ja se on selkeästi vapaan markkinatalouden vastaista toimintaa. Ennen kaikkea tämä on yksittäisten henkilöiden perusoikeuksiin kajoamista, ja sellaista emme voi sallia. 

Helsingin kaupungin apulaispormestari kiisti perjantaina Tehyn kartellisyytökset. Katso video. 

Helsingin apulaispormestari kiistää Tehyn kartellisyytökset:"Rytkönen laukoo aika kovaa" 4:23



Lue myös:

    Uusimmat