Näin terveysyritykset vastaavat Tehyn rajuun syytökseen hoitoalan palkkakartellista: "Oudoksumme tällaista toimintatapaa vahvasti"

Tehy tekemässä palkkakartellista kantelua:"Tää on sen verran laitonta touhua, että viedään asia eteenpäin" 6:15
Millariikka Rytkönen kertoi kartellista MTV:n suorassa lähetyksessä. Katso video.

Hoitajajärjestö Tehy syyttää Helsingin kaupunkia ja useita terveyspalveluita tarjoavia yrityksiä palkkakartellista. MTV Uutiset kysyi yrityksiltä, miten ne vastaavat Tehyn väitteisiin.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi torstaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa saaneensa tietää Helsingin kaupungin ja eri terveyspalveluita tarjoavien yritysten välisestä sopimuksesta.

– Helsingin kaupunki on tehnyt diilin Terveystalon, Pihlajalinnan ja Mehiläisen kanssa siitä, että nämä kolme yritystä eivät palkkaa Helsingin kaupungilta lainkaan työntekijöitä. Tämähän on sen verran laitonta touhua, että me toki viemme tämän luonnollisesti eteenpäin, Rytkönen totesi haastattelussa. 

Terveyspalveluita tarjoava Mehiläinen kiistää Tehyn syytteet palkkauskiellosta.

– Emme ole mukana minkäänlaisessa Tehyn väitteen mukaisessa toimialan yhteisessä sopimuksessa. Kaikki alan ammattilaiset voivat vapaasti hakea ja tulla rekrytoiduksi Mehiläiselle töihin, kommentoi Mehiläisen henkilöstöjohtaja Tatu Tulokas sähköpostitse MTV Uutisille. 

– Tehy ei ole ollut meihin yhteydessä väitteidensä tiimoilta, eikä meillä ole niistä tarkempaa tietoa. Oudoksumme tällaista toimintatapaa vahvasti. Selvitämme asian osaltamme Tehyn kanssa, hän jatkaa.

Tulokas kertoo, että Mehiläisellä ja Helsingin kaupungilla on kuitenkin useita ostopalvelusopimuksia, joista osa kieltää Helsingin kaupungin työntekijöiden suorarekrytoinnin. Mitään alan yleistä sopimusta ei kuitenkaan ole olemassa, Tulokas kiistää.

– Mehiläisen ja Helsingin kaupungin sopimukset ovat kahdenvälisiä ja julkisesti kilpailutettuja.

"Emme edes tiedä, mitä muut yritykset maksavat"

MTV Uutiset sai vastaukset sähköpostitse myös Pihlajalinnalta ja Terveystalolta.

Pihlajanlinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen ampuu niin ikään Tehyn väitteitä alas.

– Ei pidä paikkaansa, ettemme lainkaan palkkaisi henkilöitä, jotka ovat työskennelleet Helsingin kaupungilla.

Aaltosen mukaan Pihlajalinna noudattaa palkkauksessaan työehtosopimuksiaan ja omaa palkkapolitiikkaansa.

– Emme edes tiedä, mitä muut yhtiöt maksavat, joten mistään palkkakartellista ei ole kysymys.

Terveystalon henkilöstöjohtaja Minttu Sinisalo vastaa sähköpostitse näin: 

– Terveystalo palkkaa hoitohenkilökuntaa niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta. Keskustelua käydään siitä, voiko julkinen sektori rajoittaa omien työntekijöidensä rekrytointia ulkoistaessaan omia toimintojaan yksityiselle. Meille Terveystalossa nämä ovat vain murto-osa avoimista paikoistamme.

Lue myös:

    Uusimmat