Onko Helsingissä vaikeampaa saada ajokortti kuin maaseudulla?

Ajokokeen läpäisee helpommin maaseudulla. Autokoululiiton asiantuntija vastaa, onko tässä väitteessä perää. 

Liikennemäärät ja ajokulttuurit riippuvat huomattavasti siitä, millä paikkakunnalla tai missä päin Suomea ollaan. Nämä paikkakuntakohtaiset erot vaikuutavat osaltaan myös ajokokeen suorittamiseen. Voiko ajokokeen päästä helpommin läpi maaseudulla? 

– Helsinki tai muu iso kaupunki on varmasti vaativampi paikka ajamisen opettelussa kuin maaseutu tai muu pienempi paikkakunta, kommentoi Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Tosiasia on kuitenkin se, että suurin oppiminen tapahtuu vasta autokoulun jälkeen. Autokoulu antaa perusvalmiudet, joita jokainen lähtee kehittämään omien tarpeidensa mukaisiksi kortin saatuaan.

– Ajokortti hankitaan elämää varten. Kaikissa ajokokeissa säännöt ovat samat, ajetaan ajokortti sitten Helsingissä tai Utsjoella, Jokilampi muistuttaa säädöksistä.

Kaikilla samat valmiudet ajamiseen

Jokilampi muistuttaa, ettei oppimista kannata laittaa kokonaan autokoulun opettajan varaan.

– Ajamisen oppiminen on hyvin henkilökohtainen asia, ja oppilaalla on myös paljon vastuuta oppimisesta.

Ajoitpa ajokorttisi sitten missä päin Suomea tahansa, kaikilla autokoulun käyneillä on periaatteessa samat ajovalmiudet liikenteessä toimimiseen.

– Perusvalmiudet ovat samat. Ajokortin saatuaan kuljettajan pitää pystyä toimimaan liikenteessä itsenäisesti, turvallisesti ja vastuullisesti, Jokilampi kertoo. 

Ajokorttia hankkiessa kannattaakin miettiä omia ajotarpeitaan. Jos tulevaisuuden ajomatkat sijoittuvat kaupunkiin, kannattaa kaupunkiajoa harjoitella.

– Ajokorttia hankittaessa isommassa kaupungissa saa paremmat ajamisen eväät, eli samalla kerralla saa enemmän valmiuksia toimia haastavimmissa paikoissa.

Autokoulun perässä voi lähteä vaikka toiselle puolelle Suomea

Miten autokoulun opettaja voi varmistaa, että maaseudulla oppimaan ajanut henkilö osaa ajaa myös vaativimmissa olosuhteissa? 

– Ammattitaitoinen liikenneopettaja osaa soveltaa isomman tai pienemmän paikkakunnan ominaispiirteet turvalliseen ajamiseen. Opettajat käyttävät paikkakunnan ominaisuuksia opetuksessa vastuullisesti, Jokilampi pohtii. 

Jos maaseudun helpommat ajo-olosuhteet edelleen houkuttavat, voi ajokortin perässä lähteä mihin päin Suomea tahansa.

– Ajokortin ja ajokoulutuksen voi hankkia millä tahansa paikkakunnalla, eli autokoulun perässä voi lähteä vaikka toiselle puolelle Suomea.

– Autokoululiitolla on jäsenautokouluja 450 ympäri Suomea, joissa kaikissa saa varmasti laadukasta opetusta, Jokilampi muistuttaa. 

Missä sinä ajoit inssisi? Miten sujui? Kerro meille tarinasi!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja