Onko hän Trumpin haastaja? Floridan Ron DeSantikselle äänivyöry välivaaleissa

Jakaako vaalitulos Yhdysvaltoja entisestään? 9:24
Katso Uutisaamun keskustelu: Miten välivaalien tulos vaikuttaa jo valmiiksi jakautuneeseen Yhdysvaltoihin?

Floridan kuvernööri, republikaanien Ron DeSantis valittiin jatkokaudelle selkein lukemin. Nyt hänen uskotaan asettuvan ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Ron DeSantis voitti nyt käydyissä kongressivaaleissa demokraattihaastajansa Charlie Cristin peräti 20 prosenttiyksikön erolla. 

Suosion perusteella DeSantiksesta odotetaan haastajaa puoluetoverilleen Donald Trumpille 2024 presidentinvaaleihin. 

Trumpin on odotettu ilmoittavan presidenttiehdokkuudestaan ensi viikolla. 

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettilään Mikko Hautalan mukaan DeSantisin saama äänivyöry oli odotusten mukainen. 

– Hän on pärjännyt kuvernöörinä hyvin. Hän on ollut osaava johtaja ja pystynyt viemään melko vaikean covid-ajan useimpien mielestä mallikkaasti läpi. Tämä näkyy hänen saamassaan äänimäärässä.

Republikaanien keskuudessa on jo painetta löytää vaihtoehtoja vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Se, miten DeSantis sitten pärjäisi Trumpin republikaanihaastajana vaaleissa, riippuu Hautalan mukaan muun muassa siitä, kuinka Floridan miehestä tulee näkyvä koko maassa. 

– Pystyykö tämä hänen tarinansa lähtemään nousuun kansallisesti? Varmasti näitä merkkejä nähdään jo, että hänestä odotetaan jo uudenlaista ehdokasta, joka voisi tavoittaa paremmin keskilinjan äänestäjän.

"Voidaanko Trumpin johdolla enää voittaa kansallisia vaaleja"

Kongressin edustajainhuoneessa vallan ennakoidaan yhä vaihtuvan demokraateilta republikaaneille, joskin vain niukalla enemmistöllä. Republikaanit pärjäsivät siis odotettua heikommin välivaaleissa. 

Myös Trumpin tukemat ehdokkaat menestyivät odotettua kehnommin.

Vaaleilla on siis vaikutusta Trumpin asetelmiin jatkossa. 

– Se herättää keskustelua ja kysymyksiä siitä, voidaanko Trumpin johdolla enää voittaa kansallisia vaaleja, kun välivaalit näytti menevän kuviteltua huonommin.

Hautalan mukaan paljolti riippuu siitä, millainen näkyvyys ja millaiset tarinat muiden presidenttiehdokkaiden ympärille muodostuvat.

– Täytyy muistaa, että Trumpilla on hyvin paljon kannattajia, eivätkä he minnekään ole kadonneet tästä maasta.

Lue myös:

    Uusimmat