Puoli kiloa päivässä. Harvalle on varmaan enää epäselvää, kuinka paljon kasviksia tulisi terveellisessä ruokavaliossa syödä. Erikoistutkijan mukaan riittävä kasvisten syöminen on edelleen silti ongelma – ja harmillisesti myös lapsilla.
– Haaste on sekä lapsilla että aikuisilla ihan sama, ja se on kasvisten käytön niukkuus. Lapset käyttävät hyvin paljon vähemmän kasviksia kuin mitä suositus on. Eli viisikin kourallista kasviksia päivässä, siihen eivät lapset valitettavasti pääse, sanoo erikoistutkija Sanna Talvia Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksesta.
Usein liian kasvisköyhän ruokavalion ongelma löytyy kodeista. Talvian mukaan esimerkiksi päiväkodeissa tai kouluissa ruokailevien lasten ruokavalio onkin parempi kuin esimerkiksi pelkästään kotona syövien.
– Sitä on itse asiassa tutkittukin, että jonkun verran päiväkodeissa tapahtuva ruokailu ja kouluruokailu parantaa ruokavaliota, kun kasviksia on tarjolla joka päivä.
– Sama on itse asiassa havaittu aikuisilla. Eli jos käy työpaikkaravintolassa syömässä, niin helpommin tulee se salaattiannos tai kasviksia syötyä, kuin jos ottaa omat eväät kotoa.
Tietoa on, toimiminen tökkii
Talvia toteaa, että Suomessa tiedetään hyvin, että kasviksia pitäisi syödä paljon. Ongelma on kuitenkin siinä, kuinka tieto siirretään käytännön tasolle.
– Sitä pitäisi lähteä kotioloissa pilkkomaan osiin, että mitä se voisi oikeasti tarkoittaa, että meidän perheessä syötäisiin enemmän kasviksia. Milloin se on ja mitä se voisi olla? Ja mitä sieltä kaupasta voisi ostaa – ja ottaa ehkä lapsia mukaan siihen valitsemiseen, niin että lapsi saa itse valita vaikka jonkun hedelmän, jota kokeillaan aamupalalla. Ja ryhdytään sitten tekemään siitä pikkuhiljaa sellaista tapaa, joka kantaa itse itsensä eteenpäin.
Talvia korostaa kuitenkin, että niin lasten kuin aikuistenkin ruokavalio on Suomessa parantunut aiempaan verrattuna.
– Rasvan laatu on vuosikymmenten aikana monipuolistunut ja parantunut, niin että siellä on myös pehmeitä rasvahappoja. Ja toisaalta, jos mietitään pidemmällä perspektiivillä, niin onhan meillä aika hyvinvoivaa lapsiväestöä. Syöminen on paljon monipuolisempaa kuin se on aikaisemmin ollut. Puutostaudeista ei voida enää yleisesti puhua, jotka kuitenkin ovat olleet reilut 50 vuotta sitten Suomessa enemmän arkipäivää.
(MTV3)