Oman kodin voi pian maksaa osamaksulla

Muun muassa Vaasaan ja Seinäjoelle nousee pian Lakean suunnitelmien mukaan koteja, jotka voi maksaa osamaksulla. Aluksi asukas maksaa 7 prosenttia asumisoikeudesta, jonka jälkeen kotia maksetaan osamaksulla vuokran avulla. Lopulta asunnon voi lunastaa omakseen.

Tulevaisuudessa oma koti on mahdollista ostaa osamaksulla. Lakea Oy on kehittänyt yhteistyössä Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARAn kanssa uudenlaisen asumisen mallin. Kyseessä on omaksi lunastettava vuokra-asunto, josta ARA toivoo uutta yleishyödyllisen asuntotuotannon veturia.

Asukas maksaa vain 7 % asunnon myyntihinnasta oikeudestaan asua asunnossa. Sen jälkeen asukas maksaa vuokrassaan normaalien kiinteistön ylläpitokulujen lisäksi pääomakuluja ja 20 vuoden sopimuskauden päätteeksi hän voi lopulta lunastaa asunnon omakseen.

– Asukas kerryttää näin joka kuukausi itselleen omaisuutta. Halutessaan voi muuttaa pois myös aiemmin ja yhtiö on velvollinen maksamaan asukkaalle sekä ensierän että kertyneen pääomaosuuden takaisin. Kyse on siis asukkaan kannalta riskittömästä asumisen vaihtoehdosta, painottaa Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko.

Riskittömyys korostuu myös siinä, että asunnon myyntihinta 20 vuoden sopimuskauden päätteeksi lyödään lukkoon jo sopimuksentekohetkellä. Sopimuskauden lopussa asukkaalla on lunastettavaa enää kolmannes asunnon hinnasta, esimerkiksi 60 neliöisen asunnon 175 000 euron hinnasta lunastettavaksi jää lopulta 49 000 euroa.

Omaksi-asuntoja suunnitteilla pääasiassa Pohjanmaalle

Lakealla on suunnitteilla rakennuttaa Omaksi-asuntoja 550 kappaletta Vaasaan, Seinäjoelle, Kokkolaan, Jyväskylään ja Kuopioon. Myös pääkaupunkiseudulta etsitään sopivia tontteja.

– Uskomme, että tällainen riskitön vaihtoehto oman asunto-omaisuuden kerryttämiseksi kiinnostaa tänä aikana, jolloin taloudellinen tilanne on melko epävarma, korostaa Ullakko.

Uusi asuntotuotantomalli kehitettiin yhteistyössä ARAn kanssa. Asunnot rahoitetaan asuntoyhtiön ottamalla pankkilainalla, jossa on valtion takaus ja tuotantoon sovelletaan ARAn hinta-laatukriteereitä.

– Tämä on uusi, mielenkiintoinen avaus, joka raikkaalla ja kiinnostavalla tavalla kehittää ja monipuolistaa asumisen järjestämisen rahoituskeinoja. Yleistyessään se avaa uuden lehden yleishyödyllisten yhteisön toiminnalle sekä oven asunnontarvitsijoille päästä turvallisesti ja kohtuuhintaisesti omaan uuteen kotiin, toteaa ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti.

Rossilahti korostaa, että innovaatio yhdistää perinteisen turvallisen vuokra-asumisen mallin moderniin omistusasumisen rahoitustapaan ilman valtion suoraa tukea.

– Malli madaltaa yleishyödyllisen yhteisön mahdollisuuksia tuottaa uusia kohtuuhintaisia asuntoja, sillä se ei edellytä pysyvää pääomapanostusta. Tämä vähentää toimijan rahoituskustannuksia ja helpottaa yleishyödyllisten yhteisöjen toimintaedellytyksiä laajemminkin.

– Tämä on myös asukkaiden kannalta on hyvä malli, sillä se alentaa olennaisesti kynnystä päästä ajan kuluessa kohtuullisin kustannuksin ja vähäisin riskein omaan kotiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja