Omakotitalon sadevesijärjestelmän tarkistus: Asiantuntija neuvoo

Syksyn sateiden tullen tulee omakotitaloasukkaan pitää huoli, että talon sadevesijärjestelmä on kesän jäljiltä toimintakunnossa.

Pientalon katolta valuu vuosittain alas keskimäärin 50-100 kuutiota sade- ja sulamisvesiä. Jos veden kulku ei ole hallinnassa, se voi muodostaa pihalle vesilammikoita ja talvella liukkaita jäätiköitä. Ajan mittaan se voi aiheuttaa myös kosteusvaurioita talon rakenteissa.

Neuvontainsinööri Jouko Lommi Pientalorakentajien Kehittämiskeskus ry:stä neuvoo, miten kodin sadevesijärjestelmä tulisi tarkastaa.

– Sadevesijärjestelmässä on kaksi osaa. Toisessa kerätään vesi katolta, ja toisessa vesi kerätään talon ympäriltä. Molempien kunto tulisi tarkastaa säännöllisesti, Lommi selittää.

Lommi muistuttaa, että etenkin katon räystäskourujen toiminnan tarkastaminen on syksyllä tärkeää.

– Räystäskouruihin kerääntyy helposti lehtiä ja kuusenneulasia jotka voivat tukkia sen. Kourut pitäisi siis pitää puhtaana, niin että sadevesi pääsee liikkumaan pois. Vesi pitäisi sitten ohjata pintavesikouruilla riittävän kauas talon reunoista, sillä muuten se voi imeytyä talon nurkalta salaojajärjestelmään, kastella talon perustusrakenteet ja aiheuttaa kosteusvaurioita, Lommi selittää.

Talon ympäriltä veden keräävän salaojajärjestelmän toiminnan sen sijaan voi tarkastaa tähän putkistoon liittyvän nurkkakaivon kautta. Nurkkakaivon pohjalla saa olla vettä, mutta vedenpinnan kohotessa tulee kaivossa näkyä salaojaputkien päät ja myös veden virtaus. Toimimattoman järjestelmän nurkkakaivoissa vesi nousee putkilinjojen yläpuolelle. Tällöin talon perustuksia ympäröivä maaperä, itse perustukset sekä myös yläpuoliset rakenteet ovat vaarassa kastua ja uhkana on kosteusvaurio.

Lommi muistuttaa, että epäselvissä tilanteissa tarkempia neuvoja voi kysyä myös Rakentajien ja remontoijien neuvontapalvelusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat