Omakotitalojen kysyntä laski – hinnat pysyivät korkealla

Omakotitalojen ja omakotitalotonttien kaupankäynti jatkaa laskuaan, paljastaa Maanmittauslaitos.

Omakotitalojen sekä omakotitalotonttien kysyntä laski 12 prosenttia viime vuonna. Vaikka kiinteistökauppoja tehtiin viime vuonna kuusi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011, käytettiin rahaa kauppoihin samat 8,1 miljardia euroa kuin vuonna 2011. Tiedot ilmenevät Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastosta, johon on koottu vuoden 2012 tiedot kiinteistöjen kauppahintarekisteristä.

Tilastoja koonnut Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta kertoo omakotitalojen kaupankäynnin hienoisesta ja tonttikauppojen huimasta laskusta.

– Omakotitalojen hinnat nousivat sekä kaava-alueilla että haja-asutusalueilla vajaat kaksi prosenttia. Kalleimmat omakotitalokiinteistöt sijaitsivat Espoossa, missä omakotitalo maksoi keskimäärin 435 000 euroa. Omakotitalotonttien kysynnän lasku on ollut rajua – 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011.

Lomamökit jatkavat kallistumistaan

Loma-asumiseen liittyvän kiinteistökaupan määrä laski kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Eniten ongelmissa ovat rantatonttien kaupat, sillä esimerkiksi omarantainen rakentamaton tontti alueella, jolla on ranta-asemakaava, maksoi keskimäärin 42 750 euroa (laskua prosentin verran). Kiinteistökauppojen määrä laski 28 prosenttia.

Omalla rannalla sijaitsevan rakennetun lomakiinteistön keskihinta nousi kaava-alueella kaksi prosenttia. Mökin tontteineen sai keskimäärin 140 000 eurolla.

– Lomakiinteistöjen kauppoja on vaikea analysoida. Vähäiset kaupat voivat johtua siitä, että hinnat ovat niin korkealla tai siitä, että tarjonta on niin vähäistä, Väänänen sanoo.

Metsä ja pelto tekevät kauppansa

Maatalousmaan kaupassa on nähty pientä piristymistä jo muutaman vuoden ajan. Peltokauppoja solmittiin 19 prosenttia vuotta 2011 enemmän.

– Peltokauppojen kasvu johtunee tilakokojen kasvusta, Väänänen pohtii.

Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomen maakunnassa, 12 100 euroa hehtaarilta. Metsämaa puolestaan maksoi eniten Uudellamaalla, 5 300 euroa hehtaarilta.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat