Omaisen katoamisen voi ennaltaehkäistä – tunnista riskit

Suomessa tehdään muistisairaista henkilöistä keskimäärin seitsemän katoamisilmoitusta vuorokaudessa. Läheiset voivat varautua katoamisiin ja onnettomuuksiin tunnistamalla riskit.

Lähiomaisen katoaminen on aina henkisesti raastava tilanne. Hätä ja huoli omaisen hyvinvoinnista voi olla tuskainen kokemus. Suomessa tehdään pelkästään muistisairaista henkilöistä keskimäärin seitsemän katoamisilmoitusta vuorokaudessa.

Vanhusten, muistisairaiden tai lasten katoamista voi ennaltaehkäistä silloin, kun riski eksymiseen selvästi on olemassa.

– Kannattaa olla kiinnostunut omaistensa tekemisistä ja kunnosta. Pelkkä tekniikka, kuten älypuhelimet tai gps-paikannin eivät estä katoamisia, muistuttaa Punaisen Ristin Asikkalan osaston puheenjohtaja ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuskouluttaja Pasi Murto.

Mitä kauemmin omainen on teillä tietämättömillä, sitä vaikeammaksi myös etsintä muodostuu. Silloin omaisestaan huolissaan olevien läheisten on tärkeää pysyä rauhallisena. On parasta, että läheiset eivät osallistu etsintään vaan odottavat kotona.

Ehkäise tapaturmia myös kotona

Myös koti- ja vapaa-ajan tapaturmia voidaan ehkäistä hyvällä ennakoinnilla.

Tyypillisin kodin tapaturma on kaatuminen. Ne ehkäistään parhaiten, jos riskit tunnistetaan, otetaan puheeksi ja mietitään, miten tapaturmat vältetään.

– Kaatumisia voidaan ehkäistä esimerkiksi oikeilla jalkineilla ja valaistuksella, kertoo koti- ja vapaa-ajantapaturmien ehkäisyhankkeen koordinaattori Tiina Tikkanen.

–  Pienillä ja arkisilla keinoilla pystytään helpottamaan kodin sekä lähiympäristön turvallisuutta ratkaisevasti, lisää Murto.

Lähde: Suomen Punainen Risti

Lue myös:

    Uusimmat