Omaan krapulaansa ibuprofeenin keksinyt kemisti on kuollut

Alkoholi maistuu jälleen suomalaisille 16:48
Huomenta Suomessa keskusteltiin suomalaisten ryyppäämisestä viime syksynä

Ibuprofeenin keksinyt brittiläinen kemisti Stewart Adams on kuollut 95 vuoden ikäisenä. Hän menehtyi keskiviikkona Queen’s Medical Centren sairaalassa Nottinghamissa, Englannissa. Hän käytti lääkettä ensimmäisen kerran omaan krapulaansa.

Brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Adamsille brittiläisen imperiumin upseerin (OBE) arvonimen vuonna 1987. Lisäksi häntä on ylistetty suuresta saavutuksestaan ibuprofeenin keksijänä ja luonnehdittu ”aidon mukavaksi kaveriksi”.

Ibuprofeeni on yksi maailman myydyimmistä tulehduskipulääkkeistä.

Nottinghamshiressa asunut tohtori Adams kertoi, että hän käytti lääkettä ensimmäisen kerran ennen tärkeää puhettaan 1960-luvun alussa.

– Olin ensimmäinen puhuja ja minulla oli päänsärkyä edellisen illan illanvieton jälkeen. Otin 600 mg:n annoksen ja huomasin sen tehoavan hyvin, Adams kertoi BBC:lle.

Uuttera työ johti lääkkeen löytymiseen

Adams aloitti 17-vuotiaana oppisopimuskoulutuksen Cambridgeshiressa. Sen jälkeen hän opiskeli farmasiaa Nottinghamin yliopistossa ja aloitti työt Boots-lääkeyhtiössä vuonna 1952.

Lääkeyhtiössä hän alkoi tutkimaan aineita, joilla voi olla kipua lievittävä vaikutus nivelreumaan. Hän teki suuren osan työstään kotitalossaan Nottinghamissa.

Seuraavan vuosikymmenen aikana tohtori Adams ja hänen tiiminsä testasivat lukuisia yhdistelmiä, joista monet epäonnistuivat, ennen kuin he löysivät 2-(4-isobutyylifenyyli)propionihapon.

Tämä tultiin tuntemaan myöhemmin ibuprofeenina.

Lääkkeelle myönnettiin patentti vuonna 1962 ja se lisensoitiin reseptilääkkeeksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 1969.

Lääkeyhtiön sankari

Boots-lääkeyhtiön arkistonhoitaja Sophie Clapp kuvaili Adamsia lääkeyhtiön keskeiseksi sankariksi ja Nottinghamin historian kannalta todella merkittäväksi henkilöksi.  

– Olin hyvin surullinen kuullessani hänen poismenostaan ja tunnen itseni etuoikeutetuksi saadessani tuntea hänet. Hän oli erittäin viehättävä ihminen ja häntä ei koskaan tulla unohtamaan.

Lue myös:

    Uusimmat