Oma marja, paras marja - näin perustat mansikkamaan

Oman pihan mansikat maistuvat parhailta! Näillä vinkeillä perustat mansikkamaan – ja pääset nauttimaan makeasta sadosta.

Mansikka on yksi maailman makoisimpia – ja samalla viljellyimpiä – marjoja. Kotoisen Pohjolamme perukoillakin sitä voidaan kasvattaa missä tahansa, Hangosta aina Utsjoelle saakka.

Mihin perustan oman mansikkamaan?

Mansikkamaata perustettaessa paras paikka sille on maapläntti, jolla riittää valoa, mutta se on riittävän suojassa tuulelta. Mansikka on herkkä liialle kosteudelle, joten marjamaata ei kannata perustaa painanteisiin, joihin vesi jää seisomaan. Mansikka viihtyy erityisen hyvin vähätuulisissa loivasti itään tai kaakkoon viettävissä rinteissä.

Satoisin kasvualusta mansikalle on multava kivennäismaa. Kasvupohjan tulisi olla ilmava, mutta toisaalta hyvin kosteutta pitävää. Sopiva maan happamuustaso mansikalle on pH 5,5-6,5.

Mansikkamaa tulee perustaa aina rikkaruohottomaan maahan. Jos mansikkamaaksi aiotulla alueella on monivuotisia rikkakasveja, tulee ne hävittää huolella.

Kuinka valitsen oikeat taimet?

Mansikkamaata perustettaessa kannattaa valita tarkastettuja tervetaimia ennemmin kuin tavallisia taimia. Näin varmistutaan, etteivät ne kanna mukanaan kasvitauteja tai tuholaisia, kuten mansikkapunkkia tai mansikka-ankeroista.

Puhtaat taimet ovatkin onnistuneen ja satoisan viljelyn edellytys – kasvitautien tartuttua mansikkaan tuloksena on yleensä menetetty peli. Tarvetaimien hankinnassa kannattaa hyödyntää oman paikkakunnan taimitarhoja, jos mahdollista.

Koska tervetaimet ovat melko hinnakkaita, toimitaan yleensä niin, että osa taimista hankitaan tuottajilta ja loput taimet lisätään myöhemmin oman mansikkamaanmaan rönsytaimista. Näin toimittaessa tulee aina olla varma siitä, ettei kasvustoihin ole pesiytynyt tauteja tai tuholaisia.

Mansikka maahan – eli istutuksen abc

Mansikan istutusaika on toukokuusta kesäkuun puoliväliin ja heinäkuun puolivälistä aina syyskuun alkuun. Istutettavaksi taimeksi tulee valita kasviyksilö, jossa on hyvät juuret. Terveitä lehtiä tulee olla vähintään kolme. Taimet eivät saa päästä kuivumaan istutuksen aikana, joten ne kannattaa suojata esimerkiksi kosteilla säkeillä tai muovilla.

Istutettaessa mansikkaa sen pienimpien lehtiruusukkeiden piilossa sijaitsevaa kasvupistettä ei saa peittää. Taimea ei siis isketä kokonaan mullan alle, vaan pienimmät lehdet tulee jättää maan yläpuolelle. Taimen juuret eivät saa jäädä mutkalle istutuksen tiimellyksessä. Istutuksen jälkeen taimet kastellaan huolellisesti.

Mansikat istutetaan yhteen tai kahteen riviin multaharjanteille, joiden tulee olla 10–20 senttiä korkeita. Tärkeintä on se, että mansikankukat eivät pääse koskemaan maata.

Taimet tulee muistaa istuttaa riittävän väljästi, noin 30–50 sentin välein, etenkin jos mansikkalajike on kovin reheväkasvuinen. Yksittäisriveissä riviväliksi jätetään 80–100 senttiä ja paririveissä riittää 50–60 senttiä.

Itse mansikkamaan pinta tulee pitää joko mulloksella tai se katetaan mustalla muovilla tai kuituisella mansikkakankaalla. Maan pinnan katteeksi voidaan laittaa myös esimerkiksi haketta, joka levitetään mulloksen päälle istutuksen jälkeen.

Huomio kasteluun – ja hallavaaraan

Mansikkamaan perustamisen jälkeen taimien juurtuessa ja ensimmäisenä kesänä marjaplänttiä pitää kastella poutakausina. Kastelupuuhissa pitää olla melko tarkkana: marjasadon kypsyttyä liika kastelu saattaa lisätä harmaahomeongelmia ja kukkimisen aikaan kastelu on jopa haitallista, sillä liika kosteus vähentää kukkien määrää.

Eniten mansikat kaipaavatkin vettä kesäkuussa marjojen raakileiden muodostuessa. Marjamaata kannattaa kastella kerralla runsaasti ja pitää sitten muutaman päivän paussi. Paras aika kasteluun on aamu tai ilta.

Hyvän mansikkasadon takaamiseksi marjapalsta tulee pitää rikkaruohottomana. Jos epätoivottuja kasvivieraita alkaa ilmestyä istutusreikiin, kannattaa ne kitkeä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa – näin ne eivät ehdi viedä taimille elintärkeitä ravinteita ja elintilaa.

Lannoittamispuuhia karttaville mansikkamaa on mieluisa satopalsta – se ei nimittäin juuri ylimääräisiä lannoitteita kaipaa. Jos kasvupohja on hyvä, ennen istutusta maahan viskattu kevyt yleislannoitus riittävä. Huonompi kasvupohja kannattaa toki lannoittaa tujummin. Ennen istutusta tulee pitää huolta siitä, että maa on myös kalkittu.

Kun mansikka alkaa kukkia, on kiinnitettävä huomiota ilman lämpötilaan. Jos säätiedotuksissa varoitetaan hallaöistä, pitää kasvusto peittää suojaavalla harsolla. Suoja pitää muistaa poistaa päiväksi – eiväthän hyönteiset muuten pääse pölyttämään mansikan valkoisia kukkia!

Kun sato on kerätty, kannattaa poistaa liialliset rönsyt. Näin ne eivät vie voimia marjoja tuottavilta taimilta, eikä kasvusto rehevöidy liian tiiviiksi.

Lähteet: Joka naisen puutarhakirja, 2006, WSOY, www.nicehouse.fi, www.biolan.fi, www.puutarha.net
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat