Olympiavoittaja Mo Farahilta synkkä paljastus lapsuudesta – "Minä vain suljin tämän vuosiksi mielestäni"

Huikean uransa viimeisiä kilometrejä kilpaileva kestävyysjuoksija Mo Farah paljasti maanantaina BBC:n julkaisemassa jutussa hätkähdyttäviä asioita taustastaan. Hän on aiemmin kertonut tulleensa Britanniaan pakolaisena vanhempiensa kanssa Somaliasta, mutta nelinkertaisen olympiavoittajan tarina on vielä karumpi.

Nyt Farah kertoo saapuneensa maahan itselleen ennestään tuntemattoman naisen kanssa Djiboutista yhdeksänvuotiaana. Häntä kuljettaneet ihmiset antoivat hänelle nimeksi Mohamed Farah, vaikka hänen oikea nimensä oli Hussein Abdi Kah.

Britanniassa hänet pakotettiin työskentelemään kotiapulaisena.

– Minä vain suljin tämän vuosiksi mielestäni, Farah kertoo BBC:lle.

– Sellaista sulkua ei voi kuitenkaan jatkaa kuin aikansa.BBC julkaisee tv-haastattelun kokonaisuudessaan keskiviikkoa.

Juoksijanlahjat pelastivat

Britanniaan väärennetyin matkustusasiakirjoin saapunut Farah oli aluksi innostunut matkasta. Perillä häneltä kuitenkin vietiin Englannissa asuneiden sukulaisten yhteystiedot ja hänet pakotettiin työskentelemään vieraassa perheessä.

Kouluun hän pääsi vasta noin 12-vuotiaana. Siinä vaiheessa hän puhui heikosti englantia.

– Ainoa pakotieni siitä elämästä oli lähteä ulos ja juosta, Farah muistelee.Kouluvuosina Farah alkoi saada elämäänsä raiteilleen, kun opettaja auttoi hänet hakemaan Britannian kansalaisuutta vuonna 2000.

Kansainvälinen menestys kilparadoilla alkoi nuorten sarjoissa kolme vuotta myöhemmin. Vuodesta 2006 Farah alkoi edustaa Britanniaa menestyksekkäästi aikuisten arvokisoissa.

Farah on saavuttanut 5 000 ja 10 000 metrin juoksussa neljä olympiakultaa, kuusi maailmanmestaruutta ja viisi Euroopan mestaruutta. Hän on saanut saavutuksistaan ritarin arvon.

– Osasin juosta. Se erotti minut muista ja pelasti minut, Farah tiivistää tarinansa.Farah, 39, jatkaa vielä uraansa maantiekilpailuissa.

Lue myös:

    Uusimmat