Olympiakomitean uusi toimitusjohtaja pyrkii palauttamaan luottamuksen – "Tärkeintä on häirintäkohun saattaminen päätökseen"

Katso videolta Tulosruudun juttu Taina Susiluodon valinnasta.

Häirintäkohujen keskellä ajelehtinut Olympiakomitea ilmoitti tuoreesta tuulahduksesta järjestön johtotehtävässä, kun se nimitti uudeksi toimitusjohtajakseen Taina Susiluodon.

Kesäkuun alussa toimitusjohtajana aloittava Susiluoto siirtyy tehtävään Elinkeinoelämän keskusliitosta, jossa hän on toiminut henkilöstöjohtajana ja vastannut koulutukseen, digitalisaatioon ja maahanmuuttoon liittyvistä asioista.

Uusi toimitusjohtaja otti heti kantaa Olympiakomitean häirintätapauksiin, jotka ovat siirtyneet Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkittavaksi. Torstaina OK:n hallituksen kokouksessa yksimielisesti tehtävään valittu Susiluoto kertoi, ettei hän tunne kolmen tapauksen yksityiskohtia vaan kommentoi niitä yleisellä tasolla.

–  On päivänselvää, että Olympiakomitea on vakavan tilanteen edessä, sen viime viikkojen yhteiskunnallinen keskustelu jo osoittaa. Yksikään häirintätapaus ei ole hyväksyttävä. On todella tärkeää, että nämä asiat tulevat esille, niistä keskustellaan ja ne selvitetään, Susiluoto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Susiluoto, 49, kertoi tärkeimmäksi tavoitteekseen Olympiakomitean luottamuksen palauttamisen.

–  Tärkeintä on häirintäkohun saattaminen päätökseen sekä luottamuksen palauttaminen Olympiakomitean ja jäsenliittojen välille. Uskon, että luottamuksen palauttaminen tapahtuu samoilla asioilla kuin ylipäänsä ihmiselämässä. Keskustelemalla asioista, olemalla avoin, jakamalla tietoa ja osallistamalla ihmisiä. Ne eivät ole kovin vaikeita asioita, mutta ne pitää tehdä systemaattisesti.

Susiluoto seuraa tehtävässä Mikko Salosta, jonka viisivuotinen pesti päättyy kesäkuun lopussa.

Yhteiskunnalliset kysymykset mielessä

Susiluoto nosti alkavan toimitusjohtajakautensa tärkeäksi teemaksi myös huippu-urheilun ja liikunnan arvostuksen lisäämisen yhteiskunnassa sekä valtion liikuntabudjetin varmistamisen ensi vuoden eduskuntavaaleja silmällä pitäen.

–  Lähden tekemään näiden asioiden eteen töitä. Kyse on kokonaisuudesta, ei vain huippu-urheilun arvostamisesta. Liikunnan, seuratoiminnan ja huippu-urheilun kokonaisuuden merkityksen korostamisella saamme arvostuksen nousemaan. Siitä muodostuu se kahden miljoonan ihmisen kansanliike, Susiluoto sanoi.

Kolmas tärkeä tavoite on saada nuoret koronapandemian jäljiltä takaisin liikuntaan ja seuratoimintaan. Susiluoto viittasi noin 20000 lapseen ja nuoreen, jotka ovat jättäneet seuralisenssinsä uusimatta.

–  Sen eteen pitää tehdä töitä, että nuoret palaisivat liikunnan pariin. Sillä on valtava merkitys hyvinvointiin.

Pitkä työkokemus ministeriöistä

Taekwondo määrittää vahvasti Susiluodon perheen arkea. Susiluodon kaksi lasta harrastavat taekwondoa kilpatasolla, ja Susiluoto ja hänen miehensä toimivat lajissa seuratoiminnassa. Toimitusjohtajan tehtävään Susiluotoa innosti noin vuoden verran jatkunut hallitustyö Olympiakomitean markkinointiyhtiössä.

Susiluoto on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri. Ennen EK:n johtajapestiään hän työskenteli yhteensä noin 15 vuoden ajan työ- ja elinkeinoministeriössä sekä puolustusministeriössä.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi Susiluodon valikoituneen tehtävään yli 50 hakijan joukosta. Vapaavuoren mukaan häirintäkohut eivät vaikuttaneet hakuprosessiin, mutta viime viikon "turbulenssi" lykkäsi hieman julkistusta.

–  Uskon itse, että Olympiakomitea saa Susiluodosta laaja-alaisen, modernin ja innostavan johtajan, jolla on monipuoliset kyvyt ottaa tehtävä vastaan ja laaja verkosto johtamiseen, Vapaavuori kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat