Olut, siideri ja lonkero – suomalainen tirpoo yli 100 litraa vuodessa!

Suomalaiset kulauttavat kurkustaan keskimäärin 84,5 litraa olutta vuodessa, 8,8 litraa siidereitä ja 10,8 litraa lonkeroita, kertoo Panimoliitto. Suomalaiset ovat edelleen lonkerokansaa, mutta arvostavat olutta saunajuomana.

Suomalaiset joivat viime vuonna siideriä 8,8 litraa henkeä kohti, kun mukaan lasketaan alle 2,8 tilavuusprosenttiset ja matkustajien tuomat juomat.

Siideriä enemmän suomalaisille maistuivat long drink -juomat eli lonkerot. Niitä kulutettiin viime vuonna 10,8 litraa henkeä kohti. Lonkerolla on juuret syvällä suomalaisessa kulttuurissa. Tulivathan lonkerot tiettävästi Suomen ja koko maailman markkinoille ensimmäisen kerran Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.

Olutta juodaan saunajuomana

95 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että olut sopii parhaiten juuri saunajuomaksi ja yli 70 prosenttia sanoo nauttivansa olutta myös ruoka- ja seurustelujuomana, kertoo Panimoliiton teettämä tutkimus. Panimoliitto teetti Innolink Research Oy: llä tutkimuksen, ja se toteutettiin paneelikyselynä 2011. Tutkimukseen osallistui 1263 suomalaista, jotka olivat iältään 20–74-vuotiaita.

Pohjoismaisen alkoholitilaston mukaan suomalainen nauttii oluensa mieluiten kolmosoluen vahvuisena (keskimäärin 4,6 til-%). Oluen kokonaiskulutus henkeä kohti oli viime vuonna arviolta 84,5 litraa. Luku sisältää sekä kotimaassa myydyt alkoholittomat ja ykkösoluet että yksityisenä matkustajatuontina tuodut oluet. Oluen asema kesän sauna- ja seurustelujuomana on vahva. Kesäkuussa olutta myydään noin kaksinkertainen määrä tammikuuhun verrattuna.

Virvoitusjuomat valitaan maun perusteella – vasta sitten tuijotetaan kaloreita

Suomalaiset valitsevat virvoitusjuomansa ensisijaisesti maun ja toiseksi vähäkalorisuuden perusteella. Virvoitusjuomia kulutetaan pääasiassa nautinnon ja janon vuoksi, kertoo Panimoliiton teettämä kuluttajatutkimus.

Vuonna 2011 suomalaiset kuluttivat virvoitusjuomia arviolta 56 litraa henkeä kohti ja kivennäisvesiä 17,8 litraa henkeä kohti. Helteiset kesäsäät ovat vauhdittaneet kivennäisvesien myyntiä viime vuosina.

Vuonna 2012 kotimainen panimo- ja virvoitusjuomateollisuus myi juomia yhteensä 774,6 miljoonaa litraa (olutta 391,9, siideriä 30,7, long drink -juomia 41,5, virvoitusjuomia 247,3 ja kivennäisvesiä 63,3 miljoonaa litraa). Tilasto perustuu Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus­liiton jäsenyritysten Hartwallin, Olvin, Nokian Panimon ja Sinebrychoffin kotimaanmyyntiin.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja