Mainos

Olmert ja Abbas neuvottelevat lausumasta

Israelin ja palestiinalaisten rauhankokous pidetään ensi viikolla Yhdysvalloissa.

Israel ja palestiinalaiset eivät ole vieläkään päässeet yksimielisyyteen yhteisestä julkilausumasta, kertovat palestiinalaisedustajat. Lausuma on tarkoitus esittää Yhdysvalloissa pidettävässä Lähi-idän rauhankokouksessa ensi viikon alussa.

Pääministeri Ehud Olmert ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tapaavat myöhemmin tänään ja keskustelevat erimielisyyksistä.

Olmert vakuutti ennen tapaamista hallituksensa istunnossa, että uusia juutalaissiirtokuntia ei rakenneta eikä maata takavarikoida palestiinalaisilta. Olmert sai hallitukselta myös hyväksynnän 450 palestiinalaisvangin vapauttamiselle. Abbas on vaatinut 2000 vangin vapauttamista.

Israel ei ole rakentanut uusia siirtokuntia Länsirannalle vuosiin, mutta on kiiruhtanut jo olemassa olevien täydennysrakentamista. Siirtokuntalaiset ovat lisäksi pystyttäneet kymmeniä pieniä laittomia siirtokuntia, jotka Olmert lupasi tyhjentää. Hän ei kuitenkaan ilmoittanut mitään päivämäärää.

Palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat ei pidä Olmertin lupauksia merkittävinä.

- Olmertin on ymmärrettävä, että hän joko jäädyttää kaiken siirtokuntarakentamisen kaikilla miehitetyillä alueilla mukaanlukien Itä-Jerusalem tai muutoin lupaus ei merkitse mitään, Erekat sanoi.

Lähi-idän tiekartaksi kutsutussa rauhansuunnitelmassa kehotetaan jäädyttämään kaikki asutustoiminta, mukaanlukien "luonnollinen kasvu". Sillä viitataan olemassa olevien siirtokuntien laajentamiseen niissä asuvien perheiden koon kasvaessa.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.