Mainos

Ollilan Nokia-vuosissa nousuja ja laskuja - mitä seuraavaksi?

Nokian hallituksen väistyvän puheenjohtajan Jorma Ollilan 27 Nokia-vuoteen mahtuu niin nousuja kuin alamäkiä. Analyysipalveluyhtiö Inderesin Nokia-analyytikon Mikael Rautasen mukaan Ollila on suoriutunut Nokia-vuosistaan kokonaisuutena katsottuna "todella hyvin."

– Ei pidä unohtaa, että Ollilan johdolla Nokia nousi isoksi, maailmanluokan yhtiöksi. Nokia oli ensimmäisenä kehittelemässä älypuhelimia ja toteutti onnistunutta strategiaa kehittyvillä markkinoilla. Nokia teki pitkään kannattavaa liiketoimintaa 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, Rautanen muotoilee.

Nordea Pankin analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan Ollila oli yksi keskeisistä arkkitehdeistä, kun Nokia teki 1990-luvun puolivälin jälkeen kansainvälisen läpimurron matkapuhelintoimialan johtajaksi. Käännekohta tapahtui kuitenkin 2000-luvun puolivälin jälkeen, kun Nokia menetti otteensa älypuhelimissa ensin RIM:ille ja myöhemmin Applelle sekä Androidille. Nokia tipahti kelkasta.

– Nokian mahalasku markkinajohtajasta elämästään kamppailevaksi älypuhelinvalmistajaksi hakee vertaistaan teknologiasektorilla, Sami Sarkamies kertoo.

– Nokia suhtautui hieman ylimielisesti kilpailijoihinsa, eikä pysynyt vastamaan esimerkiksi Applen iPhonen käynnistämään muutokseen, Mikael Rautanen tähdentää.

2000-luku onkin karua katsottavaa ainakin Nokian osakekehityksellä mitattuna. Nokian osake kävi historiansa korkeimmalla tasolle vuoden 2000 kesäkuussa 65 eurossa, jonka jälkeen osake laski tasaiseen tahtiin vuoteen 2005 asti. Vuosien 2005-2007 välillä osake nousi taas loivasti, mutta sen jälkeen on ollut pelkää alamäkeä.

Nokian osakkeen arvosta onkin huventunut viimeisen viiden vuoden aikana reilut 85 prosenttia ja keskiviikkona osakkeella käytiin kauppaa reilulla 2,7 eurolla.

Siilasmaalla vaikea tehtävä

Ollila jättää Nokian hallituksen puheenjohtajan tehtävät ensi viikolla, kun varsinainen yhtiökokous nimittää seuraavaksi hallituksen puheenjohtajaksi Risto Siilasmaan. Rautasen mukaan Siilasmaalla on iso haaste siirtyä puheenjohtajaksi.

– Nyt on vaikea ajankohta toimia Nokian hallituksen puheenjohtajana. Yhtiö taistelee aikaa vastaan samalla, kun uutta tuotemallistoa tuodaan markkinoille, Rautanen pohtii.

Nordea Pankin analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan Siilasmaalla tulee olemaan haasteellinen tehtävä.

– Nokiaa voidaan pitää tällä hetkellä kriisiyhtiönä. On kuitenkin luonnollista, että viestikapulaa vaihdetaan tässä kohtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.