Mainos

Olli Jokinen huolestunut huippujääkiekon kasvaneesta vauhdista – vanhan säännön palauttaminen ratkaisu ongelmaan?

Ex-kiekkoilija Olli Jokisen mielestä jääkiekon kasvava vauhti vaarantaa jo pelaajien turvallisuutta. Jokinen uskoo, että lähiaikoina punaviivan palauttaminen nousee taas tapetille jääkiekkokeskustelussa. 

Kun Olli Jokinen katseli kotonaan Floridassa nuorten MM-kisoja, hän pani jälleen merkille jääkiekon jo pitkään jatkuneen suuntauksen: vauhti kaukalossa on suorastaan järkyttävän kova. 

– Tuntuu kuin keskialuetta ei olisi ollenkaan. Siitä mennään yli niin vauhdilla, Jokinen kuvailee MTV Urheilulle. 

– Törmäyksiä ja päävammoja tulee tällä menolla yhä enemmän. Suurin osa törmäyksistä on vahinkotilanteita, koska vauhdit ovat niin kovia. 

"Se olisi hirvittävän iso muutos"

NHL poisti vuonna 2005 niin sanotun "keskialueen paitsion". Punaviivasääntö tarkoitti, ettei pelaaja saanut syöttää kerralla sekä oman siniviivan että punaviivan yli. Punaviivasäännön poistaminen on nopeuttanut peliä entisestään. 

Jokinen kertoo, että hänen viimeisinä vuosinaan NHL:ssä väläyteltiin välillä punaviivan palauttamista. Jokinen ennustaa, että aihe voidaan nostaa tulevaisuudessa esiin yhä useammin.

– Se olisi hirvittävän iso muutos. NHL:ssä on pelaajia, jotka eivät ole koskaan pelanneet punaviivasäännöllä. 

Nuoret yhä valmiimpia

Jääkiekon "vauhtiongelmaan" olisi yksinkertainen keino – rajoitettaisiin harjoittelua.

Sitä ei ole kuitenkaan näköpiirissä, vaan pelaajat ovat yhä ammattimaisempia – yhä nuorempana. Jokinen pitää kehitystä dramaattisena verrattuna hänen aikuisuran alkuun. 

Nuorilla pelaajilla on omia erikoisvalmentajia ja ravintoterapeutteja, mikä on vaikuttanut osaltaan siihen, että he ovat valmiimpia ammattilaiseksi aiemmin kuin Jokisen uran alussa.

– Nykypäivänä tähdätään systemaattisemmin huipulle. Perustyön tekeminen on parantunut. Nuorilla on taitoa, peliälyä ja voimaa.

Jääkiekko on levinnyt yhä enemmän USA:ssa Floridan ja Kalifornian kaltaisille seuduille, ja laji on kasvanut muuallakin maailmassa. 

– Ihan sama mitä sarjaa katsoo maailmassa. Ei nelosketjussakaan ole mitään puukäsiä. Ei kisoissa tule enää sellaista oloa, että miksi tuo jätkä pelaa tuolla.

Alla olevalla videolla Joonas Donskoin tehopeli. 

0:33

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja