Mainos

Öljyn hinta putosi edelleen varastojen kasvaessa

Öljyn hinta putosi jälleen tänään, kun välittäjät arvioivat varastojen riittävän kuin riittävänkin ankaran talven yli. Lontoossa Brent-laadun noteeraus putosi 61 senttiä 23,10 dollariin tynnyriltä. Yhdysvaltain light crude -laatu puolestaan tippui 23 senttiä 25,62 dollariin. Syynä pudotuksiin oli Yhdysvaltain energiaministeriön eilinen ilmoitus öljyvarastojen paisumisesta. Varastot ovat yhä pienemmät kuin useimpina vuosina, mutta niiden odotetaan täyttyvän edelleen hintojen laskun takia.

Brent on lysähtänyt 12 dollaria lokakuun huipustaan ja on myös pudonnut kaksi dollaria viime vuoden päätöshintaansa alemmaksi. Silti hinta on edelleen selkeästi korkeampi kuin vuoden 1999 keskihinta, joka oli 18,03 dollaria tynnyriltä. Kuluneen vuoden keskihinta kohosi peräti 28,50 dollariin.

Opec huolestunut hintojen laskusta


Hintojen maltillistumiseen loppuvuotta kohti ovat vaikuttaneet neljä öljyntuottajamaiden järjestön Opecin tuotannonlisäystä sekä Yhdysvaltain päätös päästää strategisia öljyvarastojaan markkinoille. Useat Opec-maat ovat kuitenkin huolestuneet hintojen laskusta. Ne suunnittelevat tuotannon leikkausta ensi vuoden toisella neljänneksellä, kun talvisesongin päättyminen vähentää öljyn kysyntää.

Indonesia, Arabiemiraatit, Kuwait, Iran ja Libya ovat vaatineet ainakin miljoonan tynnyrin leikkausta päivätuotantoon hintojen piristämiseksi. Automaattinen puolen miljoonan tynnyrin supistus saattaa tapahtua jo ennen ratkaisevaa tammikuun 17. päivän Opec-kokousta, jos öljytynnyrin hinta laskee kymmeneksi perättäiseksi päiväksi alle 22 dollarin.

Öljyn hintaan vaikuttaa juuri nyt myös se, että Irak on vihdoin aloittamassa öljytoimituksensa YK:n kanssa käymänsä riidan ratkettua marraskuun lopussa. Ensimmäisen kuljetuksen oli määrä lähteä tänään .
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.