Mainos

Öljyn hinta kipusi jälleen uuteen ennätykseen

Hinnannousun taustalla on Yhdysvalloissa tapahtunut jalostamopalo ja Venäjän Jukos-epäselvyyksien jatkuminen.

Raakaöljyn hinta on jälleen noussut uuteen ennätykseen, kun Yhdysvalloissa tapahtunut jalostamopalo ja Venäjän Jukos-epäselvyyksien jatkuminen puskivat hintaa ylöspäin.

Yhdysvalloissa raakaöljytynnyrin hinta nousi sähköisessä kaupankäynnissä 44,73 dollariin, mikä on uusi ennätys. Myös Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun noteeraus nousi uuteen ennätykseen 41,35 dollariin.

Jukosin ahdinko kasvaa

Venäläisen Jukos-yhtiön tilanne mutkistui eilen. Venäjän oikeusministeriö kiisti, että se olisi antanut Jukosille luvan käyttää sen jäädytetyillä tileillä olevia varoja sen toiminnan rahoittamiseen.

Jukosin mukaan sitä uhkaa konkurssi, ellei se saa lupaa käyttää jäädytettyjä varojaan normaalin toimintansa rahoittamiseen. Venäjän valtio perää yhtiöltä verovelkoja vuodelta 2000, ja yhtiön johtoa on vangittuna syytettynä valtion omaisuuden hankkimisesta laittomin keinoin 1990-luvulla.

Oikeudenkäyntiä yhtiön pääomistajaa Mihail Hodorkovskia vastaan on pidetty poliittisena. Jukos tuottaa öljyä noin 1,7 miljoonaa tynnyriä päivässä eli noin kaksi prosenttia maailman öljystä.

Yhdysvaltain kolmanneksi suurimmassa jalostamossa tulipalo

Öljyn hintaa nosti Jukos-uutisten lisäksi tiedot Teksasissa Texas Cityssä BP-yhtiön jalostamolla tapahtuneesta tulipalosta. 470000 tynnyriä päivässä tuottava jalostamo on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin.

Tulipalo saatiin sammutettua välittömästi, mutta BP:ssa ei osattu vielä sanoa, milloin jalostamon toiminta palaa normaalille tasolleen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.