Olisitko tiennyt, ettei tällaista liikennevaloa saa ohittaa? Poliisilta painava muistutus – "Haasteita joko osaamisen tai asenteen kanssa"

Poliisin video: Älä ohita punaisena vilkkuvaa tai palavaa raitiovaunuopastinta 0:17
Raitiovaunun eteen päin punaisia ajanut autoilija sai tempustaan 100 euron liikennevirhemaksun.

Helsingissä ja Tampereella liikkuvien tulee ottaa huomioon raitiovaunuliikenne siihen liittyvine sääntöineen ja liikenteenohjauslaitteineen.

Ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisista julkaisi Twitter-tilillään maanantaina videon autoilijasta, joka jätti noudattamatta yksiselitteistä liikennesääntöä.

– Vilkkuva punainen valo tarkoittaa samaa kuin kiinteä punainen valo, pääopastinta ei saa ohittaa. Kampissa haasteita joko osaamisen tai asenteen kanssa, Pasterstein twiittasi.

Poliisiauton kameraan 4. tammikuuta tallentuneella videolla näkyy, kuinka autoilija ajaa päin punaisia raitiovaunun eteen. Pasterstein kertoo MTV Uutisille kuljettajan saaneen rikkomuksestaan 100 euron liikennevirhemaksun.

Osaamisessa oikeita haasteita

Ylikomisarion twiitin alle tulleet kommentit paljastavat, ettei kyseinen liikennesääntö ole tuttu kaikille, vaan ainakin osalla haasteet osaamisessa ovat todellisia.

– Kiitos, itsellekin tämä on ollut epäselvää.

– Kuinkahan monessa autokoulussa tämä opetetaan? Siis Kehä III:n ulkopuolella. Ite en ole koskaan kuullutkaan tällaisesta.

– Jo on hämäävä valo, eihän tuota kukaan tajua. Laittakaa homma kuntoon ja kiinteä normaali valo siihen.

Älä luota pelkkiin valo-opastimiin

Myös Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vahvistaa, että tieliikennelain mukaan opastimen valo voi joko vilkkua tai palaa punaisena. Niiden merkitys on kuitenkin identtinen kaikille muille paitsi raitiovaunujen kuljettajille huolimatta valon palamistavasta.

– Yhtenäisesti palaessaan valo velvoittaa myös kyseisestä suunnasta lähestyvän raitiovaunun pysähtymään. Vilkkuessaan punainen valo koskee vain ajoneuvoja.

– Onhan se toki mahdollista, että tämä aiheuttaa jonkinlaista hämäännystä – ainakin jonkun kohdalla. Tosin värien symboliikka on kyllä aika selvä: punainen valo kieltää ajamasta siitä rippumatta, onko valo vilkkuva vai palaako se yhtenäisesti.

Vesalaisen mukaan on mahdotonta sanoa, onko punaisena vilkkuvan opasteen ohittamisessa kyse osaamisen puutteesta vai ongelmallisesta asenteesta.

– Uskoisin, että Helsingissä ja Tampereella säännöllisesti liikkuvilla raitiovaunujen väistämiseen liittyvät säännöt ovat paremmin hallussa kuin vieraspaikkakuntalaisilla, jotka ovat raitiovaunujen kanssa tekemisissä harvemmin, Vesalainen sanoo ja vinkkaa kaikkia kertaamaan keskeisimmät väistämissäännöt alta löytyvältä videolta.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Nämä ratikkasäännöt on hallittava myös Tampereella 6:08
KATSO MYÖS: Nämä väistämissäännöt on osattava Helsingin lisäksi myös Tampereella.

Vesalainen huomauttaa, että "raitiovaunuvalojen" toiminta poikkeaa hieman tavallisista liikennevaloista.

  • Jos valo vilkkuu keltaisena: Raitiovaunu lähestyy. Tehosta havainnointia, noudata erityistä varovaisuutta ja valmistaudu pysähtymään.
  • Jos valo vilkkuu punaisena tai palaa keltaisena tai punaisena: Pysähdy. Kun raitiovaunu on mennyt, punaiset valot sammuvat ja keltainen valo vilkkuu hetken velvoittaen noudattamaan erityistä varovaisuutta. Liikenne voi jatkua normaalisti, kun vilkkuva keltainen valo sammuu.

Vesalaisen mukaan on tärkeää muistaa, että pimeänä oleva ”raitiovaunuvalo-opastin” saattaa tarkoittaa kahta eri asiaa: joko raitiovaunua ei ole tulossa tai sitten valot eivät ole syystä tai toisesta toiminnassa. Tienkäyttäjän on oltava valppaana kiskoja ylittäessään ja havainnoitava aina huolellisesti, vaikka opastin olisikin pimeänä.

– Jos valo-ohjaus ei ole toiminnassa, ajetaan liikennemerkkien ja -sääntöjen mukaan, Vesalainen korostaa.

Tiesitkö, että tästä rikkeestä lähtee ajokortti hyllylle? Poliisi narautti raitiovaunun ohittelijan 0:34
KATSO MYÖS: Tiesitkö, että tästä ratikkarikkeestä lähtee kortti?

Lue myös:

    Uusimmat