"Olisimme tarvinneet 2000 ihmistä hakemaan ääniä kodeista" – Kuntaliitto: Vaalien järjestämisessä huhtikuulle oli suuria vaikeuksia

4:22
Katso videolta, mitä vaalien siirto tarkoittaa kunnille: "Kyllähän tämä pohdintaa aiheuttaa"

Kuntaliiton mukaan vaalien järjestäminen huhtikuussa olisi ollut hyvin haastavaa, mutta siirto ei ratkaise kaikkia vaikeuksia.

Tänään oikeusministeriö kertoi, että kuntavaaleja tullaan siirtämään kesäkuulle. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen arvelee, että terveystilanteen lisäksi siirtopäätökseen on vaikuttanut vaalien järjestämisen vaikeudet.  

– Vaikka pääosa, noin 70 prosenttia kunnista, on saanut jo valittua toimitsijat, esimerkiksi kotiäänestyksen järjestäminen olisi ollut vaikeaa, Karhunen sanoo.

– Olisimme tarvinneet 2 000 ihmistä, jotka menevät koteihin hakemaan ääniä. Niitä on ollut vaikea löytää.

Uudenlaisia ongelmia

Vaalien siirto ei kuitenkaan kaikkia ongelmia ratkaise. Esimerkiksi toimitsijoilta täytyy uudelleen varmistaa, ovatko he käytettävissä kesäkuussa.

Se myös tuo kunnille uudenlaisia ongelmia.

– Kyllähän se haasteita aiheuttaa. Mitä pidemmälle uusien valtuustojen aloittaminen siirtyy, sitä vaikeampaa on esimerkiksi vuoden 2022 budjetin laatiminen. Kyllä tämä pohdintaa aiheuttaa.  

Karhusen mukaan Kuntaliitto on ollut jatkuvasti valmiina toimimaan terveystilanteen mukaan. Hän on tyytyväinen, että päätös on tehty eikä tarvitse enää spekuloida.

– Äänestäjän kannalta tärkeintä on, että on turvallista mennä äänestämään.

Katso Kuntaliiton Minna Karhusen haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja