Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Monessa kunnassa on vaikeuksia löytää riittävästi vaalivirkailijoita – kuntavaalien siirto toi lisähaasteita: "Paljon on vielä töitä tehtävänä"

Vaalivirkailijoiden löytäminen on osoittautunut monelle kunnalle haasteelliseksi.  

Suuremmissa kunnissa terveysturvallisten vaalien järjestäminen vaatii myös ennätyssuuren määrän virkailijoita. Myös vaalien siirtäminen on luonut toimitsijoiden rekrytointiin lisähaasteita. 

Useassa kunnassa suuri osa vaalivirkailijoista on nuoria opiskelijoita, joista osa on joutunut perumaan tehtävänsä vaalilautakunnissa, esimerkiksi varmistuneen kesätyön tai pääsykokeiden vuoksi. 

Haasteita on ollut esimerkiksi Espoossa, Turussa, Jyväskylässä, Vaasassa, Kuopiossa ja Tampereella. 

– Meillä vaalitoimitsijat ovat tyypillisesti opiskelijoita, joilla saattaa esimerkiksi kesäkuussa olla oman alan töitä. Kyseessä on lähinnä vuodenaikaan liittyviä haasteita, Turun keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Vanto kertoo.  

– Rekrytoinnin kannalta haasteita on aiheuttanut myös viikon pidempi ennakkoäänestysjakso. 

Helpotusta virkailijapulaan on tuonut myös rokotusten edistyminen. 

– Vaalilautakunnan jäsenistä suuri osa on aika iäkkäitä, ja heistä valtaosa on jo siihen mennessä saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen, toteaa Vaasan keskusvaalilautakunnan sihteeri Anna Liisa Suoranta

Useimmissa MTV:n haastattelemassa kunnassa peruutuksista aiheutuneet aukot on jo saatu pitkälti paikattua. 

– Totta kai vaalien siirtäminen vaikutti monen ihmisen aikatauluihin. Peruutuksia tuli aika paljonkin, kertoo Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi

– Tällä hetkellä meillä on kuitenkin riittävästi virkailijoita palkattuna, hän jatkaa. 

Koronaturvallisia ratkaisuja löydetty 

Kuntavaalit oli tarkoitus järjestää tulevana sunnuntaina, mutta ne päätettiin maaliskuun alussa siirtää kesäkuulle koronaepidemian vuoksi. 

Maaliskuun vaikea koronatilanne herätti huolta äänestyksen turvallisuudesta, etenkin iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien keskuudessa. 

Nyt terveysturvallisten vaalien järjestämiseksi on löydetty uusia ratkaisuja. Useisiin suuriin kuntiin on tulossa muun muassa ulkoäänestys- ja autoäänestyspaikkoja. 

– Paljon on vielä töitä tehtävänä. Henkilöstöä rekrytoidaan ja koulutetaan yhä, Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna sanoo. 

Virkailijoiden rekrytoinnin lisäksi varahenkilöiden löytäminen aiheuttaa haasteita. 

– Kyseessä on lyhyt aika ja paljon ihmisiä. Jos sattuisi tulemaan altistumisia tai karanteeneja, varatoimitsijoita täytyy olla tarpeeksi, Reuna jatkaa. 

Korona katkaisi virkailijan putken

73-vuotias Helinä Tuominen on toiminut vaalivirkailijana 70-luvulta lähtien. Koronaepidemia sai hänet kuitenkin jättäytymään pois vaalilautakunnassa toimimisesta. 

– Olen itsekin hieman iäkäs, ja sen lisäksi minulla on lähipiirissä riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Pelkäsin epidemiatilannetta ja äänestämiseen liittyvistä turvatoimista ei ollut vielä mitään tietoa.  

Vaikka Tuominen onkin toiminut vaalivirkailijana lähes neljänkymmenen vuoden ajan, oli päätös hänen mukaansa helppo tehdä. 

– Syyt olivat ihan ilmeiset ja ajattelin, että nyt on nuorempien aika astua remmiin. 

Lue myös:

    Uusimmat