"Olin joutua turhaan sukuelinleikkaukseen"

Jos Seppo Isotalo, 74, olisi kuusi vuotta sitten mennyt eturauhasleikkaukseen, hän saattaisi kärsiä nyt virtsanpidätysvaivoista ja impotenssista. Mies päätti kuitenkin jättää leikkauksen väliin.

– Voidaan sanoa, että tutkijaluonteeni pelasti minut turhalta leikkaukselta, Seppo Isotalo aloittaa.

Koko rumba alkoi kuutisen vuotta sitten rutiininomaisella lääkärikäynnillä, jolloin Isotalolle tehtiin PSA-testi. Siinä mitataan veren PSA-arvoja, jotka kohonneena saattavat viitata eturauhassyöpään.

Isotalon arvot olivat hiukan koholla, joten hänet määrättiin jatkotutkimuksiin.

– Tutkimusten jälkeen lääkäri sitten lopulta katsoi minua suoraan silmiin ja sanoi, että minulla on syöpä, Isotalo kertoo.

"Kirurgi odotti veitsi tanassa"

Ja rumba sen kuin jatkui. Isotalo kävi urologin vastaanotolla, tapasi kirurgin ja ramppasi kokeissa. Mutta koska Isotalo on ammatiltaan tutkija, hän halusi itse ottaa asioista selvää eikä luottaa varauksetta lääkäreiden mielipiteisiin.

– Kirurgi taisi odottaa jo veitsi tanassa minua leikkauspöydälle, mutta en suostunut. Tutustuin nimittäin uusimpiin aiheesta tehtyihin tutkimuksiin, joista ilmeni, että eturauhasen leikkauksesta ei olisi minulle mitään hyötyä, Isotalo sanoo.

– Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että eturauhasleikkaus tai sädehoito pidentäisi potilaan elinikää ainakaan minun ikäluokassani, hän täsmentää.

Leikataanko miehiä turhaan?

Isotalo ei siis suostunut minkäänlaisiin hoitoihin, ja siitä huolimatta, että lääkäri kuusi vuotta sitten totesi hänen sairastavan syöpää, hän voi vallan mainiosti.

– Olen itse asiassa tavannut muutaman lääkärin, jotka eivät usko, että mitään syöpää on koskaan ollutkaan, hän mainitsee.

Perehdyttyään asiaan Isotalo on vakuuttunut, että miehille tehdään PSA-testejä ihan turhaan. PSA-arvot kun voivat hänen mukaansa olla koholla monesta eri syystä, eikä näillä syillä välttämättä ole mitään tekemistä eturauhassyövän tai edes eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun kanssa.

Isotalon käsityksen mukaan ne miehet, tai heitä hoitaneet lääkärit, jotka puhuvat PSA-testauksen puolesta, ovat käyneet läpi eturauhasleikkauksen, ja yrittävät lähinnä todistella itselleen, että leikkaus kannatti.

– Leikkaushärdelliin kun kuluu yhteensä ainakin vuosi, eikä siitä toivu kokonaan välttämättä koskaan. Totta kai näiden miesten täytyy todistella itselleen, ettei leikkaus ollut turha, Isotalo toteaa.

Terveelliset elämäntavat kunniaan!

Täysin välinpitämättömästi Isotalo ei kuitenkaan syöpäriskiin suhtaudu. Tutkiessaan tilastoja, hän törmäsi mielenkiintoiseen seikkaan: hänelle selvisi, että japanilaismiesten keskuudessa eturauhassyöpää ei juuri tavata, elleivät he sitten muuta Amerikkaan, sillä vaihtaessaan ruokavalionsa amerikkalaistyyppiseksi, heidän riskinsä sairastua moninkertaistuu.

Tästä viisastuneena Isotalo onkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota ruokavalioonsa.

– Enemmän kalaa, enemmän kasviksia ja vähemmän punaista lihaa, hän luettelee.

Studio55/Elina Rantalainen

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja