Oliko tässä yksi kaikkien aikojen jalkapallo-otteluista? Kyseenalaisia tuomioita, maali suoraan kulmapotkusta ja kaiken huipentava pilkkukisa

Norja ja Australia kohtasivat jalkapallon MM-kilpailujen neljännesvälierässä lauantai-iltana. Joukkueet tarjosivat katsojille henkeäsalpaavan näytöksen, johon mahtui useita kyseenalaisia tuomioita, maali suoraan kulmapotkusta ja runsaasti dramatiikkaa. Norja voitti lopulta ottelun rangaistuspotkukilpailun 4-1 lukemin. Jatkoajan jälkeen oltiin 1-1 tasatilanteessa.

Norja siirtyi 1-0 johtoon reilun puolen tunnin pelin jälkeen Isabell Herlovsenin maalilla. Australialle vihellettiin rangaistuspotku ensimmäisen puoliajan lopulla. Viisi maalia turnauksessa viimeistellyt Sam Kerr oli jo valmiina laukomaan pilkkua, kun tilannetta tarkistettiin VAR:ilta.

Nopeasti katsottuna pallo näytti osuvan Norjan Maria Thorisdottirin käsivarteen. Ottelun erotuomari Riem Hussein kävi tarkastamassa tilanteen videolta. Hidastuksessa kävi ilmi, että Thorisdottir pelasi palloa olkapäällä, joten alkuperäinen tuomio peruttiin.

Australia pääsi iskemään pallon maaliin toisen jakson alussa, mutta VAR osoitti tilanteen olleen paitsio. Maalin viimeistellyt Kerr menetti lyhyen ajan sisään pilkun sekä tasoitusosuman. Tasoitus syntyi lopulta 83. minuutilla suoraan kulmapotkusta. Harvinainen maali oli Elise Kellond-Knightin käsialaa.

Ottelun loppuhetkillä nähtiin myös runsaasti dramatiikkaa. Australian Tameka Yallop pääsi murtautumaan boksiin ja myöhässä ollut Thorisdottir liukui voimalla suoraan tämän jalkoihin. Norjalainen yritti kurottaa palloon, mutta ei saanut siihen osumaan vaan kaatoi Yallopin. VAR-tarkistuksen jälkeen tilanteesta ei tuomittu rangaistuspotkua.

Norjalla oli oma mahdollisuutensa iskeä voittomaali lisäajalla, sillä Caroline Graham Hansenin veto kimposi tolpasta ja kulki käytännössä maaliviivaa pitkin pois vaaralliselta alueelta.

Jatkoajasta odotettiin varovaista, mutta molemmat joukkueet pelasivat todella aktiivista hyökkäyspeliä ja ottelu kulki osittain päästä päähän. Molemmat joukkueet loivat useita vaarallisia tekopaikkoja. Toinen kyseenalainen tilanne nähtiin jatkoajan ensimmäisen puoliajan lopussa. Norjan Lisa-Marie Utland oli pääsemässä yksin läpi, kun Alanna Kennedy repi tätä paidasta, tuomiona suora punainen kortti Kennedyn ihmetykseksi.

Kyseessä oli kova ja kyseenalainen tuomio, sillä Utland ei olisi ehtinyt palloon ennen Australian maalivahtia Lydia Williamsia. Norja onnistui saamaan pallon vielä ylärimaan jatkoajalla. Rangaistuspotkukilpailussa kaikki norjalaiset onnistuivat laukauksissaan, kun australialaiset saivat vain yhden onnistuneen suorituksen.

Norja kohtaa ensi viikon torstain puolivälierässä Englannin tai Kamerunin.

Alla olevalla videolla Norjan ja Australian välisen ottelun kooste.