Oletko zombina ratissa? Väsymys vaikuttaa ajamiseen yhtä paljon kuin alkoholi: ”Vaarannat itsesi, matkustajasi ja muut tiellä liikkujat”

Ford haluaa varsinkin nuorten kuljettajien ymmärtävän, kuinka vaarallista on ajaa väsyneenä.

Tutkimus vertaa väsymyksen aiheuttamaa häiriötä ajamiseen samanlaiseksi, kuin rattijuopot kokevat. Ford on kehittänyt ainutlaatuisen ”Unipuvun”, jonka avulla voidaan havainnollistaa, miten väsymys turruttaa aisteja. Pääkuvan videolta näet, miten puku toimii.

Väsymys heikentää aisteja

Suurin osa autoilijoista ymmärtää, että alkoholia nautittuaan ei kannata lähteä ajamaan, mutta moni hyppää ratin taakse silti väsyneenä.

Asiantuntijoiden mukaan yli 18 tunnin valveillaoloaika voi heikentää aisteja ja refleksejä merkittävästi. Väsymys voi vaikuttaa ajamiseen jopa niin paljon, että se on verrannollista siihen, että olisi juonut enemmän alkoholia kuin tielaki sallii.

Demonstroidakseen väsymyksen vaikutuksia, Ford tilasi ”Unipuvun” nuorien kuskien ajotaitojen kehittämiseen tähtäävää koulutusohjelmaansa varten. Liikenneonnettomuudet ovat yleisimpiä kuolinsyitä nuorten tapauksessa.

– Jos ajat väsyneenä, otat sen riskin, että ajat kuin zombi – vaarannat itsesi, matkustajasi ja muut tiellä liikkujat, unipuvun kehittäjä tohtori Gundolf Meyer-Hentschel kommentoi.

Suojatie ei ole aina nimensä veroinen paikka. Artikkeli jatkuu videon alla.

Suojatie ei ole aina nimensä veroinen paikka 4:59

Puku havainnollistaa ajokyvyn heikkenemistä

– Nuoret aikuiset altistavat itsensä usein tietoisesti univajeeseen, pakottaen itsensä pysymään hereillä pysyäkseen mukana kiireisessä sosiaalisessa elämässään, pitkissä työtunneissaan ja kokeisiin opiskelussa, Meyer-Hetschel sanoo.

Unipuku koostuu muun muassa erikoislaseista, jotka simuloivat äärimmäisen väsymyksen tunnetta, mukaan lukien ”mikrounta”, joka on hallitsematon reaktio väsymykseen. Mikrounen aikana ihminen saattaa ajaa silmät auki tai kiinni useita satoja metrejä 10 sekunnin ajan tai kauemmin, muttei muista siitä mitään jälkikäteen.

Lasien lisäksi pukuun kuuluu hattu, liivi, sekä käsi- ja nilkkapannat, jotka painavat yhteensä yli 18 kiloa. Puvun kokonaisvaikutus tarjoaa kokemuksen siitä, kuinka pahasti väsyneiden kuljettajien ajokyky on heikentynyt.

Käytännön neuvoja

– Moni ihminen on kiitollinen, jos ystävä tai perheen jäsen suostuu toimimaan kuskina ulos lähtiessä. Vaikka kuski ei olisi juonut mitään, se ei tarkoita, että hänen olisi turvallista ajaa, jos hän esimerkiksi on väsynyt valvottuaan koko yön, Fordin koulutusohjelman johtajana toimiva Jim Graham toteaa.

Jos koet olevasi liian väsynyt ajaaksesi, Meyer-Hentschelillä on muutama käytännön neuvo:

- Pysäytä auto tien sivuun, heti kun se on turvallista.
- Nauti kofeiinipitoinen juoma ja torku 20 minuuttia.
- Herää virkeämpänä ja voit jatkaa matkaa. (Jos et ole yhtään virkeämpi, kannattaa pohtia vaihtoehtoista tapaa päästä määränpäähänsä.)  

Lue myös:

    Uusimmat