Oletko ottamassa ensimmäistä tatuointiasi? Ota nämä seikat huomioon

Tatuointi on nykyään varsin yleinen näky katukuvassa. Niiden suosio on noussut kohisemalla viime vuosina. Listasimme seikat, jotka sinun tulisi ottaa huomioon ennen tatuoinnin ottamista.

Tatuoinnit ovat siitä hankala muoti-ilmiö, että niistä ei pääse eroon muodin vaihtuessa. Siksi on erityisen tärkeää ottaa muutama asia huomioon prosessin edetessä. Helsingin Punavuoressa sijaitsevan Impact Tattoon tatuointitaiteilija Tomi Kuusisto kertoo vinkkinsä tatuoinnista haaveileville.

Oman tatuoinnin ideointi

Älä etsi tatuointi-ideoita Googlen, Facebookin, Pinterestin tai Instagrammin avulla, ellet halua samanlaista tatuointia kuin kaikilla muilla. 

– Netissä on nykyään tosi paljon kaikkia erilaisia tatuointiaiheisia blogeja ja muita nettisivuja mihin on koottu useiden eri tekijöiden kuvia. Kannattaa selailla myös suoraan useiden artistien nettisivuja. Näistä voi saada inspiraatioita, joista voi sitten keskustella valitsemasi tatuoijan kanssa, Kuusisto avaa.

Keskity tatuoijan tyyliin

Tatuointitaiteilijoilla on melkein aina portfolio netissä. Tutustu eri taiteilijoiden töihin. Etsi tatuoija, jonka kaikista tatuoinneista pidät jonkin verran. Älä etsi yksittäisiä tatuointeja, joita voisit mahdollisesti matkia. Tatuoijat eivät yleensä edes suostu tekemään kahta samanlaista tatuointia. 

Keskity siis tatuoijan tyyliin ja siihen, että tämän kaikki työt ovat jossain määrin mieleesi. Kiinnitä huomiota taiteilijan suosimiin väreihin, varjostustekniikoihin ja muihin yksityiskohtiin. 

– Varmista myös tatuoijan työnäytteistä, että hän osaa tehdä sellaista tyyliä mitä olet hakemassa, Kuusisto neuvoo.

Allergiset reaktiot

Meikeistä herkästi allergisia reaktioita saavat ovat yleensä herkkiä myös tatuoinneissa käytettäville väriaineille. Tee allergiatestejä lääkärillä ennen tatuoinnin ottamista, niin vältyt pettymykseltä. 

– Jos epäilee olevansa allerginen tai yliherkkä väriaineille, niin ei kannata ottaa tatuointia ollenkaan. Jotkut tatuoijat tekevät pistetestejä, joiden avulla saattaa selvitä, onko asiakas yliherkkä väreille. Itse en käytä tätä tapaa, koska siitä ei selviä miten ihminen reagoi isompaan määrään väriä, Kuusisto sanoo. 

Ajan varaaminen

Jos haluat tatuoinnin menestyneeltä tatuoijalta, saatat joutua odottamaan ajan saamista monta kuukautta. Joissain studioissa vierailee ulkomaisia, kuuluisia tatuointitaiteilijoita. Ajan saaminen heiltä voi olla todella kiven alla. Ota selvää jonotuslistakäytännöistä, ja varaudu odottamaan pitkään. 

Kun sinulla on selvillä haluamasi tatuoija, ota saman tien yhteyttä sähköpostitse. Ilmaise sähköpostissa, että tulisit mielelläsi tapaamaan taiteilijaa ja kuvailemaan haluamaasi tatuointia tarkemmin. Tatuointiajan varaaminen on huomattavasti pidempi prosessi kuin kampaajan tai lääkäriajan varaaminen. Varaudu vierailemaan studiolla ainakin kerran ennen ajan lukkoon lyömistä. 

Tatuoija voi myös käännyttää asiakkaan pois

Tatuoijat arvioivat asiakasta tarkasti ennen tatuoinnin tekemistä. Jos tatuoijalle tulee olo, että asiakas ei ole miettinyt tilannetta loppuun, hän saattaa hyvinkin käännyttää asiakkaan pois. 

Jos sinulle tulee epävarma olo tatuoijasta, älä epäröi kääntyä itse kannoiltasi. On todella tärkeää, että voit tuntea luottavasti tatuoijaan täysin. 

– Henkilökohtaisesti kieltäydyn aika usein tekemästä tatuointia asiakkaalle. En tatuoi ihmistä, joka ei ole sisäistänyt normaaleja käytöstapoja, on päihteiden vaikutuksen alaisena, on alaikäinen, terveydentilansa takia ei voi ottaa tatuointia, haluaa jotain tatuointia mitä en osaa tehdä, haluaa tatuoinnin jota ei voi teknisesti toteuttaa tai joka ei ymmärrä, vaikka kertoisin selvästi ja kohteliaasti, minkä takia tatuointi-idea on mahdoton, Kuusisto kertoo. 

Tatuoinnin hinta

Hinta ei aina kerro tuotteen laadusta, mutta tatuointia ottaessasi voit olla melko varma, että halpa tatuointi ei ole hyvä idea. Hinta riippuu pitkälti tatuoinnin koosta ja tatuoijan suosiosta. Kallis hinta kertoo siitä, että tatuoija tietää mitä tekee ja käyttää laadukkaita värejä ja välineitä. Varaudu siis maksamaan tatuoinnista vuokrasi verran euroja. Voit olla varma, että kadut parin kympin tatuoinnin ottamista koko loppuelämäsi.

Nuku ja syö hyvin ennen tatuoinnin ottamista

Varausaikasi lähestyy, ja saatat jännittää hieman ensimmäisen tatuoinnin ottamista. Tärkeintä on nukkua pitkään ja syödä reippaasti ennen tatuoinnin ottamista. Älä missään tapauksessa juo edeltävänä iltana tai samana päivänä yhtään alkoholia. Ota mukaan studiolle eväitä, jotka kohottavat verensokeriasi nopeasti. Tatuoinnin tekeminen voi kestää useita tunteja. Ehkäiset heikotusta ja kipua parhaiten syömällä ja juomalla riittävästi. Voit ehdottomasti pyytää tatuoijalta taukoa aina, kun siltä tuntuu. 

Kestänkö kipua?

Vaikka tatuointi tehdään neulan avulla, se ei tunnu ollenkaan samalta kuin verikokeen ottaminen tai tavallisen, pienen neulan pistos. Tatuointikone tärisee voimakkaasti ja liikkuu iholla nopeasti. Kipuun on liki mahdotonta varautua etukäteen. Se voi tuntua paljon vähemmän ikävältä, kuin olit kuvitellut, tai sitten se voi tuntua kauheammalta kuin mikään aiempi kokemuksesi. Kipu on hyvin henkilökohtainen kokemus. 

Tatuoinnin parantuminen

Tatuoinnin parantuminen kestää useita kuukausia. Sinä aikana tatuoitu iho käyttäytyy hyvin samalla tavalla, kuin palovamma. Iho muuttuu punaiseksi, saattaa tihkua verta ja alkaa noin viikon sisällä kuoriutua irti. Iho kutisee paljon parantumisprosessin aikana, mutta sitä ei saa missään nimessä raapia. Tatuointia tulisi rasvata ensimmäisen parin viikon aikana monta kertaa päivässä miedolla perusvoiteella.

– Tatuoinnista kuoriutuu "rupi" noin 4-7 päivässä. Tähän asti olisi suotavaa välttää kovaa urheilua, saunomista, uimista, tai mitään stressiä iholle. Kuoriutumisen jälkeen saa jumpata, uida ja saunoa. Ihon kokonaan paraneminen kestää kuitenkin useita kuukausia, Kuusisto neuvoo. 

– Juuri tehdyn tatuoinnin kanssa pitäisi elää samoin kuin pahan palovamman tai muun ihovaurion kanssa. Maalaisjärjen käyttö on suotavaa: mitä et tekisi haavalle, älä tee myöskään tatuoinnillesi, Kuusisto lisää. 

Pitääkö aurinkoa välttää?

Moni tatuoinnin ottamista pohtiva miettii varmasti sopivaa vuodenaikaa tatuoinnin ottamiselle. Kuusisto muistuttaa, että kesä ei ole mahdoton aika tatuoinnin ottamiselle. 

– Suurin osa maailman tatuoinneista tehdään olosuhteissa, jotka ovat kesäisemmät ympäri vuoden kuin Suomen kesä. Täällä kesä ei varsinaisesti estä tatuointien ottamista.

Tatuointi ei estä auringonottamista paranemisen jälkeen. Oikein hoidettuna tatuointi kyllä kestää auringonvaloa. 

– Tatuointi pitäisi suojata suoralta auringolta. Varsinkaan uuteen kuvaan ei saa mennä ottamaan suoraan aurinkoa ensimmäisten kahden kuukauden aikana. Auringossa voi tatuoinnin kuoriutumisen jälkeen olla, mutta muista laittaa aurinkorasvaa päälle. Ei todellakaan tarvitse alkaa elämään varjoissa ja välttelemään aurinkoa, huomioi vain ettei juuri tatuoitu kohta ihoa pääse palamaan, Kuusisto neuvoo.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja