Oletko nähnyt näitä? Kymmenen ainutkertaista paikkaa Maapallolla

Listverse.comissa on suosittu kymmenen kohdan lista paikoista, jotka ovat ainutkertaisia koko maailmassa. Osaa niistä ei ole enää olemassa.

10. Helvetin ovi

Helvetin ovi on 70 metriä leveä kraatteri Turkmenistanissa, lähellä Derwezen kylää. Siitä purkautuva maakaasu on palanut yhtäjaksoisesti vuodesta 1971. Kraatteri syntyi, kun maa sortui neuvostoliittolaisten geologien rakentaman poran alta. Geologit halusivat välttää myrkyllisten kaasujen leviämisen ympäristöön, joten he päättivät sytyttää kaasun tuleen. Alkuperäisen arvion mukaan kaasun piti palaa pois parissa päivässä, mutta kaasuesiintymän koko arvioitiin reippaasti alakanttiin.

Turkmenistanin presidentti määräsi kraatterin täytettäväksi vuonna 2010, jotta alueen muita maakaasuesiintymiä voitaisiin alkaa hyödyntää paremmin. Kraatterin nykytilasta ei ole tietoa.

9. Roraima-vuori

Roraima-vuori on tepui-tyyppinen, tasalakinen pöytävuori Venezuelan, Brasilian ja Guyanan rajalla. Roraiman jokainen reuna on 400 metriä korkea pystysuora seinämä. Vuoren päällä sataa lähestulkoon joka päivä. Se vie mennessään lähes kaikki ravinteet, joten huipulla ei kasva yhtään suurta kasvia. Jatkuva vesisade luo reunoille suuria ja huimaavan korkeita vesiputouksia.

8. Meteor Crater

Meteor Crater on meteoriitin aiheuttama törmäyskraatteri Pohjois-Arizonassa. Kraatterin nimi tulee lähellä sijaitsevasta Meteor-nimisestä postitoimistosta. Kraatteri syntyi noin 50 000 vuotta sitten, kun noin 50-metrinen nikkelirautameteoriitti iskeytyi maahan valtavalla nopeudella. Iskusta syntyi 1,2 kilometriä leveä kraatteri, jonka syvyys on 170 metriä. Kraatterin reunat nousevat 45 metriä ympäröivän aavikon yläpuolelle. Meteor Crater saattaa olla maailman parhaiten säilynyt törmäyskraatteri.

7. Pylan Suuri dyyni

Euroopassa ei ole aavikoita, mutta yksi valtava hiekkadyyni sillä silti on. Se sijaitsee La-Teste-de-Buchissa Ranskassa, 60 kilometriä Bordeaux’sta. Pylan dyyni on 500 metriä leveä, 3 kilometriä pitkä ja 100 metriä korkea. Sen päältä on huikeat näköalat merelle.

6. Socotra

Jemeninmerellä sijaitsejva Socotran saari on yksi vieraimman näköisistä paikoista Maapallolla. Se on eristyksissä oleva pieni saari, jossa on kolkko ja kuiva ilmasto. Kolmasosaa sen kasvistosta ei löydy mistään muualta maailmasta. Siellä kasvaa mm. lohikäärmeenveripuu, luonnottoman näköinen sateenvarjon muotoinen puu, joka tuottaa punaista mahlaa. Saarta ympäröivä koralliriutta on myös ainutlaatuinen. Socotra on UNESCOn maailmanperintökohde.

5. 83-42

Grönlannissa sijaitseva 83-42 ei ole näyttävä kohde, mutta ainutkertainen se on. Sen uskotaan olevan pohjoisin kaistale maata koko Maapallolla. Kaistale on 700 kilometrin päässä Pohjoisnavalta. Paikka löydettiin 90-luvun lopussa ja siellä havaittiin jäkäläkasvustoa. Siksi oletetaan, että tämä pieni pala maata keskellä jäätiköitä on ollut jo pidempään vapaa jäästä ja lumesta.

4. Rotorua

Uuden-Seelannin pohjoissaarella sijaitseva Rotorua on aktiivista tulivuorialuetta, jossa sijaitsee samanniminen kaupunki. Siellä on lukuisia geysireitä, lämpimiä mutalammikoita ja jatkuva mädän kananmunan haju, joka syntyy ilmaan pääsevistä rikkiyhdisteistä. Seikkailijat rakastavat paikkakuntaa ja se on maorien sydänmaata. Jos olet joskus menossa Uuteen-Seelantiin, Rotorua ei kannata jättää väliin!

3. Don Juan -lampi

Etelämantereen Don Juan -lampi suolapitoisuus on yli 40 prosenttia. Se on ylivoimaisesti maailman suolaisin vesistö. Don Juan on pieni ja matala lampi: leveyttä sillä on 100 metriä, pituutta 300 metriä ja keskisyvyyttä vain 10 senttimetriä. Mataluudesta huolimatta se on niin suolainen, että edes Etelämantereen hurjat pakkaset eivät pysty jäädyttämään sitä.

2. Jäävuori B-15

Etelämantereesta irronnut B-15 on suurin koskaan havaittu jäävuori. Sen pinta-ala oli 2000-luvun alussa 3100 neliökilometriä, eli se oli suurempi kuin Jamaika.

1. Guaíran vesiputoukset

Brasilian ja Paraguayn rajalla sijainneet Guaíran vesiputoukset olivat kokonaistilavuudeltaan ylivoimaisesti maailman suurimmat vesiputoukset. Niagaran putouksilla vettä putoaa noin 2400 kuutiometriä sekunnissa. Guíarassa vettä putosi jopa 50 000 kuutiometriä sekunnissa. Guíaran putoukset kuitenkin hukkuivat tekojärven alle vuonna 1982, kun paikalle rakennettiin valtava pato ja vesivoimala.

Lähde: Listverse.com

Kuvat Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja