Oletko kuullut "lasten Facebookista"? Jäseninä jo 60 tuhatta suomalaista lasta – sallittu vain alaikäisille, "pahaa tahtovia aikuisia" yritetään estää

Palvelu on kielletty yli 18-vuotiailta. Yritys taistelee "pahaa tahtovia aikuisia" vastaan lukuisilla turvallisuustoimenpiteillä.

Joko olet kuullut "lasten Facebookista" eli Momiosta? Palvelulla on Suomessa aktiivisia käyttäjiä kuukaudessa 60 000. Se vastaa yli 15 prosenttia 7-12-vuotiaista suomalaisista. Kokonaisuudessaan palvelua käyttää lähes miljoona lasta.

Palvelu on tanskalaisyrityksen kehittämä sosiaalinen media alle 18-vuotiaille. Momiota kutsutaan myös "lasten Facebookiksi", koska palvelun toimintaperiaate on hyvin samankaltainen kuin Facebookilla. Palvelussa käyttäjät voivat jakaa kuvia, päivityksiä ja videoita muiden käyttäjien kanssa.


Palvelussa lapset voivat keskustella keskenään, jakaa kuvia ja videoita.

– Alaikärajaa ei ole, mutta kivointa Momiossa on, jos osaa lukea ja kirjoittaa edes auttavasti, Momion turvallisuuspäällikkö Silja Nielsen kertoo MTV Digille sähköpostitse.

Momion yhteisöä vahtivat moderaattorit sekä "Momion poliisi", jota kutsutaan nimellä Jack. Palvelun säännöt ovat selkeät.

– Esimerkiksi ruma kielenkäyttö, kiusaaminen, toisten loukkaaminen ja seksuaalisen sisällön lähettäminen on kiellettyä, Nielsen toteaa.

Lasten turvallisuus huolettaa sosiaalisessa mediassa

Helsingin Sanomat kertoi vastikään julkaisemassaan artikkelissa, että poliisin mukaan aikuisten yhteydenottoyritykset lapsiin ovat sosiaalisessa mediassa todellinen vaara.

Lehden mukaan tiedetään, että esimerkiksi lapsista seksuaalisesti kiinnostuneet ihmiset hakeutuvat palveluihin, joissa on lapsia.

Momiolta kerrotaan MTV Digille, että palvelu panostaa turvallisuuteen, sillä Momio on usein lasten ensikokemus sosiaaliseen mediaan.

– Meillä turvallisuus on lukuisten eri työkalujen ja prosessien yhdistelmä. Osa valvonnasta tapahtuu automaattisesti erilaisten työkalujen ja tekoälyn avulla, ja osa on koulutettujen ihmisten tekemää, Nielsen kertoo.

Yritys kertoo pystyvänsä analysoimaan aikuisten kielenkäyttöä ja käytöstä.

– Meillä on useita keinoja pahaa tahtovien aikuisten löytämiseen. Pystymme esimerkiksi analysoimaan heidän kielenkäyttöään ja käytöstään. Lisäksi lapset ovat reippaita raportoimaan heti, kun jokin viesti tuntuu epämukavalta.

***

Lue myös:

    Uusimmat