Oletko koskaan ihmetellyt erästä yksityiskohtaa ylioppilaslakissasi? Sen väri paljastaa kotipaikkasi

Ylioppilaslakin vuoren väri vaihtelee eri puolilla Suomea.

Ylioppilaslakin sisävuoren eri värit ovat vanha perinne, joka on Helsingin yliopiston peruja. Yliopisto on jaotellut vuorien värit aikoinaan eri osakuntien mukaan. Esimerkiksi hämäläisen lakin vuori on punavalkoinen, savolaisen mustakeltainen ja karjalaisen punamusta. Suomenruotsalaisille lakeille on lisäksi omat värinsä.

– Nykyisin ihmiset haluavat käyttää omassa kotikunnassaan vallitsevaa väritystä, kertoo Fredrikssonin tuotepäällikkö Katja Helén.

– Tämä on aika liikuttavaa.

Fredrikssonin valikoimassa ei ole kaikkia vuorivaihtoehtoja, joita löytyy. Valikoima on karsiutunut nykyiseen myynnin mukaan. 

Helén kertoo tämän aiheen herättävän keskustelua: Helsingin yliopistossa tästä ilmiöstä ei esimerkiksi olla pidetty.

Koko Suomessa yhteinen väri on puolestaan sinivalkoinen. Tätä väritystä näkee edelleen eniten. Vuoren värityksessä ollaan nykyään tarkempia kuin ennen ja eri värisiä lakkeja myydään aiempaa enemmän.

– Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Joensuun seudulla ollaan tarkkoja siinä, minkä värinen lakin vuori on, Helén sanoo.

Itse ylioppilaslakki malliltaan on kuitenkin pysynyt samanlaisena vuosikaudet, vaikka tavat käyttää lakkia ovat kuitenkin muuttuneet.

– Joskus 1930–1940-luvulla lakki oli vielä hieman matalampi kuin nykyään. Sen jälkeen korkeus on kuitenkin pysynyt samana, Helén kertoo.

Ylioppilaslakin ulkonäköä ei ole kummemmin säädelty: periaatteessa lakki saa siis näyttää miltä vain.

Lue myös:

    Uusimmat