Oletko jo käynyt? Nämä ovat maailman uudet seitsemän ihmettä

Ihmiset ympäri maailman saivat vuonna 2007 äänestää ehdotuksiaan maailman uusiksi seitsemäksi ihmeeksi. Ääniä kertyi yli sata miljoonaa. Lue, mitä New7wonders.com ja Travelchannel.com kertovat valituista ihmeistä.

Chichén Itzá, Jukatanin niemimaa, Meksiko

Mayojen kuuluisin temppelikaupunki Chichén Itzá palveli aikoinaan kansan sivilisaation poliittisena ja taloudellisena keskuksena. Kukoistuskauttaan kaupunki eli noin vuosina 800–1200. Siellä käytiin kauppaa vaatteista, orjista, hunajasta ja suolasta. Rakennelmat Kuculkanin pyramidista Chac Moolin temppeliin ja tuhannen pilarin hallista "vankien pelikenttään" ovat edelleen pystyssä ja ilmentävät poikkeuksellista arkkitehtuurista kyvykkyyttä.

Kristus-patsas, Rio de Janeiro, Brasilia

Vuonna 1931 käyttöön vihitty Kristus-patsas seisoo 38 metriä korkeana Corcovado-vuoren huipulla Rio de Janeiron yläpuolella. Yhden maailman parhaimmin tunnetuista monumenteista on suunnitellut brasilialainen Heitor da Silva Costa ja toteuttanut ranskalainen veistäjä Paul Landowski. Patsasta rakennettiin viisi vuotta, ja se maksoi noin 250 000 dollaria. Vierailijat avoimin syliin vastaan ottavasta Kristus-patsaasta on tullut kaupungin ja brasilialaisten ihmisten lämmön symboli.

Colosseum, Rooma, Italia

Tämä mahtava amfiteatteri Rooman keskustassa rakennettiin kunnioittamaan menestyneitä legioonalaisia ja Rooman keisarikuntaa noin 70–80 vuotta ajanlaskumme alun jälkeen. Taistelunäytöksiä, eläinten metsästystä ja teloituksia mahtui seuraamaan katsomossa kerrallaan lähes 50 000 ihmistä, ja Colosseumissa oteltiinkin julmasti noin 500 vuoden ajan. Maanjäristysten ja kiven ryöstäjien pahasti runtelema rakennelma on edelleen turisteille osittain auki. Se myös näyttää ulkomuodollisesti mallia moderneille urheilustadioneille.

Taj Mahal, Agra, Intia

Tämä valtavan suuri mausoleumi rakennettiin 1600-luvulla Intian Suurmogulien valtakunnan hallitsijan Shah Jahanin käskystä kunnioittamaan hänen rakastetun vaimonsa muistoa. Vallitsevana näkymänä Taj Mahalissa ovat geometrisen säntilliset puutarhat ja valkoinen marmori. Vangituksi joutunut Shaj Jahanei ehtinyt nähdä tätä "intialaisen muslimitaiteen kirkkaimpaa jalokiveä" kuin sellinsä pienestä ikkunasta.

Kiinan muuri, Kiina

Kiinan muuri rakennettiin yhdistämään jo olemassa olleet linnoitukset toisiinsa yhtenäiseksi puolustusjärjestelmäksi sekä pitämään mongolialaisheimot poissa Kiinasta. Kiinan muuri on suurin ihmisen tekemä monumentti ikinä – uusimpien tutkimusten mukaan yli 20 000 kilometriä pitkä.

Petra, Jordania

Petra oli ennen ajanlaskumme alkua nabatealaisten pääkaupunki. Nabatealaiset rakensivat sinne monimutkaisen vesijohtojärjestelmän sekä teatterin, jonne mahtui 4000 hengen yleisö. Petran palatsin hautakammiot sekä El-Deirin luostari ovat vaikuttavia esimerkkejä Lähi-idän kulttuurista.

Machu Picchu, Peru

Inkahallitsija Pachacuti rakensi 1400-luvulla kaupungin Machu Picchuna tunnetulle vuorelle. Tämä epätavallinen asutus sijaitsee syvällä Amazonin viidakossa Urubamba-joen yläpuolella. Inkat hylkäsivät sen mahdollisesti isorokko-epidemian takia. Kun espanjalaiset vielä päihittivät inkat, kaupunki pysyi "kadotettuna" yli kolmen vuosisadan ajan. Sen löysi uudelleen Hiram Bingham vuonna 1911. Turistit pääsevät Machu Picchuun vain jalan, junalla tai helikopterilla.

Studio55.fi

Lähteet: New7wonders.com, Travelchannel.com

Lue myös:

    Uusimmat