Oletko ekstrovertti vai tunnollinen? Näin ominaispiirteesi vaikuttavat painonhallintaan

Vaikuttaako persoonallisuutesi ruokavalintoihisi? Niin väittää ainakin tuore selvitys. Osa tuloksista ei kuitenkaan tunnu tulevan niinkään yllätyksenä.

Syöt kiltisti vihanneksesi, popsit proteiinit ja kieltäydyt makeisista – ja silti paino ei putoa, ei sitten millään! Dieetitkään eivät ota onnistuakseen, kaloreiden tai annoskokojen vahtaaminen ei auta. Tai ehkäpä näistä on apua, mutta vain hetkeksi, kun taas vaaka näyttää jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus.  

Kuulostaako tutulta? Et ole ainut. Joskus painonhallinta ei vain ota onnistuakseen.

Syitä tähän ikuisuusongelmaan on yritetty selvittää, ja nyt yhden vastauksen kerrotaan löytyvän ihmisen persoonallisuudesta. Tuoreehkossa Swiss Federal Institute of Technologyn teettämässä selvityksessä otettiin selvää, miten ihmisen persoonallisuus linkittyy ruokailutapoihin sekä -valintoihin.

Selvityksessä suurennuslasin alle laitettiin ihmisten persoonallisuudet, jotka jaetaan usein "Big Five"-kategoriaan  eli viiteen persoonallisuuspiirteeseen: nämä ovat neuroottisuus, tunnollisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, sovinnollisuus ja avoimuus.

Selvityksen mukaan ihmisen persoonallisuustyyppi vaikuttaa vahvasti siihen, mitä, miten ja miksi ihminen syö.

Näinkö persoonallisuus vaikuttaa painonpudotukseen?

 1. Neuroottisuus: Vaarana tunnesyöminen

Selvityksen mukaan neuroottisuus liittyy vahvasti tunneperäiseen syömiseen ja ruokaan liittyviin ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten siihen miltä ruoka tuoksuu, maistuu – ei niinkään itse aitoon näläntunteeseen.

Neuroottisuus eli tunne-elämän tasapainottomuus:
ahdistuneisuus, viha-mielisyys, masentuneisuus, alemmuudentuntoisuus, impulsiivisuus, haavoittuvuus

Neuroottisella ihmisellä on taipumusta tehdä kaloripitoisempia valintoja ruokalautasta täyttäessään ja syödä enemmän kuin olisi tarvis ja tiheällä tahdilla lieventääkseen negatiivisia tuntemuksia.

2. Tunnollisuus: Kuppikakku vai omena?

Tämä ei liene yllätys: tunnollisuus linkittyy hallittuun ja hillittyyn ruokailutapaan, jolloin tunnesyöminen tai liiallinen syöpöttely eivät ole niinkään ongelma.

Tunnollisuus: kyvykkyys, järjestelmällisyys, itsekuri, harkitsevuus, velvollisuudentuntoisuus, päämääräsuuntautuneisuus

Tunnollinen ihmistyyppi myös jättää huonot valinnat väliin: hän nappaa hedelmän korvapuustin sijaan, ja syö vähemmän lihaa ja muita suolaisia ruokia sekä välttää sokeroituja juomia.

 3. Ulospäinsuuntautuneisuus: Mitä tulikaan puhuttua – ja puputettua?

Tämä saattaa tulla yllätyksenä: ekstrovertti ihminen ei olekaan terveellisimmästä päästä, mitä tulee ruokailutottumuksiin. Ulospäinsuuntautuneelle ihmiselle ruokailutavat linkittyvät vahvasti ulkoisiin tekijöihin – nimittäin kanssaihmisiin ja -käymiseen.

Ekstroversio eli ulospäinsuuntautuneisuus:
lämminhenkisyys, seurallisuus, itsevarmuus, aktiivisuus, jännityshakuisuus, iloisuus

Ekstrovertilla on taipumusta syödä enemmän lihaa, makeaa ja kaloripitoisia ruokia. Tämä johtunee siitä, että ulospäinsuuntautunut ihminen linkittää syömisen sosiaaliseen tilanteeseen, jolloin ruokailut tapahtuvat ihmisten ilmoilla, kuten vaikkapa ravintoloissa tai yhteisissä illanistujaisissa. Yleinen mielikuva on ollut, että ekstrovertti kiinnittäisi enemmän huomiota liikuntaan ja ruokavalioonsa. Mutta mitä enemmän sosiaalisia tilanteita, sitä enemmän epäterveellisiä herkutteluhetkiä.

4. Avoimuus ja sovinnollisuus: Popsin porkkanaa!

Muihin persoonallisuustyyppeihin verrattuna avoimuus ja sopeutuvaisuus eivät ole yhtä vaikutusalttiitta kuin muut persoonat.

Avoimuus uusille kokemuksille: haaveellisuus, taiteellisuus, tunteellisuus, joustavuus, älyllinen uteliaisuus, suvaitsevuus

Sovinnollisuus: luottamus, mutkattomuus, epäitsekkyys, mukautuvuus, vaatimattomuus, herkkätunteisuus

Selvityksen mukaan uusille kokemuksille avoimet persoonat tekevät terveellisimpiä valintoja, kuten syövät enemmän hedelmiä, vihanneksia ja salaattia.

Sovinnolliset persoonat söivät myös vähemmän lihaa.


Lopputulos:

Selvityksessä kävi ilmi, että ihanteellisen painon ylläpitäminen ja saavuttaminen ei ainoastaan ole siitä kiinni, millaisia ruokia suuhusi pistät tai mitä kaupasta ostat – on tärkeää ymmärtää omaa käytöstään.

Selvityksessä korostetaan, että onnistuneen painonhallinnan takaamiseksi on tärkeää myös oppia tuntemaan oma persoonansa.

Jos sinulla on huono päivä, rynnistätkö jääkaapille tai ostat suklaata? Jos olet ihmisten ilmoilla, tuleeko illan aikana maisteltua jokaista herkkulautasta tai tarjoilua? Kiinnitä siis huomiota omaan käytösmalliisi, jos pyrit pitämään painosi kurissa.

 Selvitykseen osallistui yhteensä 951 henkilöä.

Lähde: Byrdie.com, sciencedirect.com
Kursivoidut persoonallisuuskuvaukset: Tiede.fi

Lue myös:

    Uusimmat