Oletko aina miettinyt, miksei uusi tiskikoneesi kuivaa astioita kunnolla? Tässä syy

Vanhemmat pesukoneet ovat kuivaamisessa uusia parempia.

Kuivaako uusi astianpesukoneesi astiat kunnolla? Keith Barry kirjoittaa kodinkoneita arvostelevalla reviewed-sivustolla, että vanhemmat pesukoneet ovat kuivaamisessa usein uusia parempia.

– Ei ole sinun vikasi, etteivät astiat kuivu. Kyllä, tämän päivän astianpesukoneet ovat erilaisia kuin menneiden vuosien koneet. Niihin mahtuu enemmän tiskiä, ne ovat hiljaisempia ja paljon tehokkaampia. Tämä viimeinen kohta on myös pääasiallinen selitys sille, mikseivät modernit astianpesukoneet enää tarjoa kuumaa kuivauskierrosta. 

Astianpesukoneessa sähköä kuluu sekä veden lämmitykseen että itse pesuun. Koneen sähkönkulutus on kuitenkin alle viisi prosenttia kotitalouden sähkönkulutuksesta. Kulutusta voi pienentää kytkemällä koneen lämminvesijohtoon.

Barryn mukaan vanhat koneet kuivasivat astioita koneen pohjassa sijaitsevalla, kuumennuselementillä. Se kuitenkin käyttää paljon sähköä, ja nykykoneissa elementit ovat usein poistuneet modernien ratkaisujen tieltä. Modernin koneen kuivaustekniikka onkin usein kuivaus jälkilämmön avulla.

Muovit eivät pidätä lämpöä

Lasit kuivuvat astianpesukoneissa tavallisesti paremmin kuin muovi, sillä pesuohjelman lopuksi kone ruiskuttaa astiat kuumalla vedellä. Tämän jälkeen koneen viileät teräsosat vetävät vettä puoleensa ja kanavoivat sen viemäriin.

– Muovit eivät pidätä tarpeeksi lämpöä kuumavesihuuhtelusta, jotta kondensaatiokuivaus toimisi, mutta ne ovat myös niin keveitä, että ne kääntyvät ja liikkuvat pesun aikana. Tämän seurauksena on mahdollista, että uudelleenkäytettävät astiat ja lasten murokulhot täyttyvät pesun lopussa vedellä, vaikka lastaisit koneen miten huolellisesti.

Joissain uusissa koneissa on edelleen lämmityselementti, mutta se saattaa vaatia manuaalisen käynnistyksen. Sähkönsäästäjä voi vältellä koneen kuivausohjelmaa avaamalla koneen luukun, jolloin astiat kuivuvat itsekseen. Koneeseen voi myös lisätä ainetta, joka saa astiat hylkimään vettä.


***

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja