Olet mitä syöt: Selvitä mihin syöjätyyppiin sinä kuulut!

Oletko tunnesyöjä, hämmentynyt syöjä vai keskittynyt syöjä? Lue mitkä ovat yleisimmät syöjätyypit ja opi minkälainen sinä oikeasti olet ruokalijana.

Jokainen meistä on ruokailijana erilainen. Toiset syövät elääkseen kun taas toiset elävät syödäkseen. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Tiedostava syöjä

Tiedostava syöjä on idealisti ja maailmanparantaja joka syö luomu- ja reilunkaupan tuotteita sekä lähellä tuotettua ruokaa. Ellei hän ole vegaani tai kasvissyöjä, kiinnittää hän lihaa ostaessaan huomiota siihen minkälaisissa oloissa eläin on kasvanut. Tiedostavalle syöjälle hänen ihailemansa arvomaailma on äärimmäisen tärkeässä asemassa ja hän vaalikin arvojaan kaikilla elämänalueilla, myös ruokavaliossa. Tiedostava syöjä on usein vakava persoona, jolle elämä on enemmän eettisten elämäntapojen noudattamista kuin nautiskelua. Siksi omantunnon mukaan syöjä pistää ruoan eettisyyden usein myös maun edelle.

Hämmentynyt syöjä

Hämmentynyt syöjä etsii aina uusia terveellisiä ruokavalioita. Hän rakastaa kokeilla erilaisia trendiruokia sekä dieettejä ja saada jatkuvasti uutta tietoa ruokien terveysvaikutuksista. Hämmentynyt syöjä seuraa ruokaan liittyvää uutisointia intensiivisesti mediasta ja kokeilee mitä tahansa ruokavaliota ainakin kerran. Hän haluaa lähes epätoivoisesti saavuttaa ruokavalion avulla onnellisuuden ja terveyden, mutta päätyy usein lopulta käyttämään liikaa aikaa ruoan ja syömistensä miettimiseen. Hämmentynyt syöjä kantaakin syömisistään usein stressiä tai huonoa omatuntoa.

Tunnesyöjä

Tunnesyöjälle ruoka merkitsee enemmän kuin vain ravintoa ja vatsan täytettä. Tunnesyöjä etsii vastauksia ja helpotusta ongelmiinsa ruoasta. Tunnesyöjä napostelee ja syöpöttelee usein suuria annoksia ja epäterveellisiä ruokia, sillä kokee rasvaisen ja makean ruoan lohduksi tunne-elämän puutteisiin, stressiin tai hankaliin elämäntilanteisiin. Tunnesyöjän on vaikea löytää normaalia, terveellistä ja tasapainoista suhtautumista ruokailuun, sillä tunnesyöjän syöminen ailahtelee usein roskaruoan ahmimisesta laihduttamiseen ihmedieettien avulla. Tunnesyöjällä myös riski sairastua bulimiaan on muita syöjätyyppejä korkeampi.

Aistillinen syöjä

Aistillinen syöjä nauttii syömisestä ja hyvästä ruoasta ja arvostaa laadukkaita raaka-aineita. Hän nautiskelee hyvistä viineistä, belgialaisesta suklaasta ja kalliista ravintoloista. Aistillinen syöjä suhtautuu intohimolla elämään ja sen tarjoamiin nautintoihin, joista ruoka on yksi tärkeimmistä. Hänelle ruoka on elämys sen sijaan että se olisi vain ravintoa. Siksi aistillinen syöjä jaksaakin nähdä paljon vaivaa ruoan valmistukseen ja kuluttaa runsaasti aikaa sen herkutteluun. Aistillinen syöjä myös kokeilee eri ruokia ennakkoluulottomasti ja rohkeasti, sillä hänelle elämä on herkuilla katettu piknik.

Keskittynyt syöjä

Keskittynyt syöjä on kunnianhimoinen suorittaja, jolle syömisenkin voi suorittaa joko hyvin tai huonosti. Suorittajan syömistottumukset tähtäävät aina tavoitteeseen, joka voi olla esimerkiksi hyvä terveys, painonpudotus tai energiatason nostaminen. Keskittynyt syöjä ei syö juuri koskaan hetken mielijohteesta, vaan suunnittelee syömisensä tarkkaan. Ruokakaupassa hän vertailee tuotteiden kalori- ja ravinnepitoisuuksia sekä lisäainemääriä. Keskittynyt syöjä ottaa usein työpaikalle mukaan omat eväänsä, jotta hän voi olla täysin varma siitä mitä ruoka pitää sisällään. Keskittynyt syöjä on usein kunnianhimoinen uraihminen joka hahmottaa elämän voittojen, välietappien ja päämäärien kautta.

Tominnallinen syöjä

Toiminnallinen syöjä syö usein ravintoloissa, nappaa mukaan take away -aterian tai tilaa pikaruokaa suoraan kotiovelle. Hänelle tärkeintä on tehokkuus ja se ettei ruoan eteen tarvitse nähdä turhaa vaivaa. Kotona ruokaa laittaessaan toiminnallinen syöjä käyttää usein mikroa ja valmiita einesruokia. Toiminnallinen syöjä pitää kyllä hyvästä ruoasta, mutta hän ei missään nimessä haluaisi tuhlata sen valmistukseen aikaa. Hänelle tärkeintä onkin hoitaa ruokailu pois alta nopeasti, niin että aikaa jää tärkeämpiin asioihin kuin syömiseen.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja