Mainos

"Olen surullinen, kun vaihtoehtoiset faktat ovat tulleet politiikkaan" – Vaaliasiantuntijaa ei yllätä, että television vaalitenttien suosio ja merkitys kasvavat vuosi vuodelta

2:14
MTV:n vaaliasiantuntijan, valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mukaan vaihtoehtoiset faktat ovat tulleet Suomen politiikkaan vähän samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa.

Vajaa puolet äänestäjistä sanoo television vaalitenttien olevan jopa tärkein yksittäinen äänestyspäätökseen vaikuttanut tekijä. Tenteillä on merkitys myös nuorten äänestyspäätöksessä.

– Vaalit kiinnostavat ja se kiinnostus siirtyy entistä enemmän sähköiseen mediaan. Kun sanomalehdet menettävät seuraajiaan, niin nimenomaan television vaaliohjelmat sekä uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat ne suuret voittajat, sanoo valtiotieteen professori ja MTV:n vaaliasiaantuntija Kimmo Grönlund.

Television vaalitenttien merkitys on kasvanut viime vuosina, sillä ne ovat tärkein äänestyspäätökseen vaikuttanut asia jopa 40 prosentilla. Pari vuotta sitten vaalitentit olivat tärkein lähde 32 prosentille äänestäjistä.

Tämä käy ilmi MTV Uutisten viime viikolla teettämässä gallupista, jossa haastateltiin lähes 1200 ihmistä. 

Grönlundin mukaan useimmat äänestäjät ovat vielä epävarmoja ehdokkaastaan, joten television vaalitenteillä on merkittävä vaikutus äänestyspäätökseen.

– Jos äänestämään menee 70 prosenttia äänioikeutetuista ja viime viikkoisessa YLE:n gallupissa epävarmoja oli vielä 60%, niin tätäkin taustaa vasten television vaalitenteillä on vaikutusta, lisää Grönlund.

Vaaliohjelmissa vaikutusta nuoriin

Yllättävää kyllä, myös kolmannes nuorista pitää vaaliohjelmia verkon ohella tärkeinä. MTV:n huomiseen vaalitenttiin valmistautuva toimittaja Jan Andersson ei ihmettele ohjelmien suosiota, joissa poliitikot yrittävät sumuttaa niin katsojia kuin toimittajiakin.

– Kai se on se oikea kohtaaminen, kun ihmiset istuvat nokakkain ja vaihtavat mielipiteitä hyvässä ja pahassa. Se on eräänlaista teatteriakin ja viihdettä. Kaikenlaisia savuverhoja pyritään laittamaan, ei meidän puolelta vaan poliitikkojen, hän sanoo.

– Se on politiikkaa ja meidän tehtävä on ottaa siitä selvää.

Paristasadasta kansanedustajan paikasta taistelee kaikkiaan 2500 ehdokasta, jotka joutuvat panemaan likoon keskimäärin jopa 40 000 euroa omaa rahaa.

Grönlund on surullinen, että vaalitaistossa kuvaan on tullut myös vaihtoehtoiset faktat.

– Ennen oli tärkeää ja tarkkaa se, että ne asiat, joista puhutaan, perustuvat tosiasioihin. Nyt puhutaan vaihtoehtoisista faktoista, jotka ovat tietenkin silkkaa valhetta. Ne ovat päässeet mukaan vaalikeskusteluihin ja se on minusta erittäin surullista, harmittelee Grönlund.

Vaalitenttien tärkeyden on nostanut esille jopa presidentti Sauli Niinistö omassa tviitissään.

Huomisessa MTV:n vaalitentissä on mukana gallup-kannatuksen viiden kärki. Huomenna illalla suorana lähetettävän tentin valmistelut ja teemat ovat viimeistä silausta vaille valmiit.

MTV:n pääministeritentti suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa 2.4. klo 20.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja