Ole Einar Björndalenin ennätys on rikottu – huiman tempun teki ampumahiihtäjä, joka kisasi maailmancupissa jo 1995

Puolalaista Magdalena Gwizdonia, 42, voi hyvällä syyllä kutsua ampumahiihdon teräsnaiseksi. Hän on ensimmäinen urheilija, joka on kilpaillut lajin maailmancupissa 27 erillisenä kautena.

Gwizdon jakoi aiemmin ampumahiihdon maailmancup-kausien ennätyksen norjalaislegenda Ole Einar Björndalenin kanssa. Kumpikin oli kilpaillut 26 maailmancup-sesonkina.

Maailmancupissa ensimmäistä kertaa 16 vuoden ikäisenä joulukuussa 1995 kilpaillut Gwizdon sai 27. kautensa kasaan tahkottuaan tänään perjantaina tämän kauden ensimmäisen maailmancup-kisansa Viron Otepäässä. Hän ampui pikakilpailussa kolme sakkoa ja sijoittui 66:nneksi.

Gwizdon kumarsi yleisölle maaliin tullessaan, ja häntä oli kukkien kanssa vastaanottamassa Puolan ampumahiihtoliiton urheilujohtaja, maan maastohiihtolegenda Justyna Kowalczyk-Tekieli. Puolan ampumahiihtoliitto kertoi jo ennen kilpailua, että sen oli tarkoitus olla Gwizdonille viimeinen maailmancupissa, joskaan ei tarkoittaisi muuten hänen uransa loppumista.

Gwizdon oli aiemmin tällä kaudella ampumahiihtänyt alemman kategorian IBU-cupissa ja Euroopan mestaruuskilpailuissa.

Yli 500 maailmancup-kisaa vyölleen kerännyt Gwizdon on yltänyt urallaan palkintokorokkeelle kuudessa maailmancup-kisassa. Hänellä on kaksi voittoa.