Ole Einar Björndalen elää dopingpelkojen keskellä – norjalaislegendalta avointa tekstiä

Ole Einar Björndalen hyppäsi hiljattain Kiinan ampumahiihtojoukkueen valmennustehtäviin vaimonsa Darja Domratshevan kanssa. Norjalaislegenda joutui tosin harkitsemaan tehtävän vastaanottamista maan likaisen dopinghistorian vuoksi, kertoo NRK.

Björndalen keskusteli ennakkoon jopa Kansainvälisen olympiakomitean kanssa Kiinan antidopingtyöstä. Legenda päätti kuitenkin lopulta hypätä Kiinassa ruoriin ja olla omalta osaltaan luomassa "positiivista vaikutusta". NRK maalaa asian niin, että Björndalen halusi näyttää kiinalaisille erilaista kulttuuria, johon he olivat tottuneet.

Björndalen elää kuitenkin pelossa siitä, että joku kiinalaisurheilijoista saattaa käyttää dopingia. Kiinalaisten treenisessioita on haluttu tuoda enemmän Eurooppaan, jotta voidaan tietää, että heitä testataan säännöllisesti.

– Puhumme antidopingista joka tapaamisella. Ei ole takeita, että ihmiset tekevät töitä puhtaasti, mutta teemme asian eteen, mitä voimme, Björndalen sanaili avoimeen tyyliin.

Björndalen itse hoitaa Kiinan leivissä sanojensa mukaan monitoimimiehen hommia, välillä jopa urheiljoiden bussikuskina. Urheilijarivistöstä Björndalenin kehutaan olevan hyvä valmentaja, joka on saanut hiihtäjät kohentamaan vauhtiaan ja tekniikan parantumaan.

Urheilijauransa vuonna 2018 lopettanutta Björndalenia pidetään kaikkien aikojen ampumahiihtäjänä. Norjalainen voitti kahdeksan olympiakultaa, 20 MM-kultaa ja kuudesti ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun. 

Lue myös:

    Uusimmat