Oksennustautia ja flunssaa? Pakkanen voi lopettaa sairauskierteen!

Pakkanen kannattaa hyödyntää myös siivouksessa. Taija Jerkku Marttaliitosta tietää, että kylmä ilma tappaa pöpöt ja bakteerit muun muassa petivaatteista.

Vuodevaatteissa voi olla ulosteita ja eri eritteitä, kuten hikeä. Jos vesipesu ei onnistu, voi esimerkiksi patjat, peitot ja tyynyt viedä ulos pakkaseen.

– Bakteerien kuoleminen vaatii kuitenkin kunnon pakkaskäsittelyn. Esimerkiksi 18 asteen pakkasessa puhdistettavia tekstiilejä on pidettävä vuorokausi, eli 24 tuntia. Sen sijaan 28 asteen pakkasessa riittää kuusikin tuntia, neuvoo Marttaliiton kehittämispäällikkö ja neuvontatiimin vetäjä Teija Jerkku

Kylmä ilma myös raikastaa ja tuulettaa petivaatteita. Pöpöjä sen sijaan voi tappaa myös saunan avulla.

– Tunti 60-asteisessa saunassa on riittävän tehokas. Tämähän tosin kuluttaa enemmän energiaa, Jerkku kertoo.

Mikäli vesipesu on mahdollinen, kannattaa petivaatteet pyörittää 60 asteessa, se auttaa tappamaan bakteerit ja pölypunkit tehokkaasti. Jerkun mukaan pölypunkit ovat kuitenkin nykyään Suomessa yhä harvinaisempia.

– Huoneilma on kuivaa ja tekstiilit sellaisia, että pölypunkit eivät viihdy niissä. Pölyä tietysti on joka kodissa, senhän näkee paljaalla silmälläkin. Enemmän terveyshaittoja on esimerkiksi hajusteissa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat