Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Oikeusministeriön Jääskeläinen vaalitarkkailijoiden kritiikistä: Valitsijayhdistysten asema ei kohtuuton

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei ylläty Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoiden kommenteista, että vakiintuneiden puolueiden ulkopuolisten, itsenäisten ja paikallisten ryhmien ehdolle asettumisesta pitäisi tehdä nykyistä helpompaa.

Jääskeläisen mukaan valitsijayhdistysten suunnalta aika ajoin kuuluu kommentteja, että niiden ehdokkaiden asettaminen on kohtuuttoman vaikeaa puolueisiin nähden.

Valitsijayhdistysten täytyy nykyisellään kerätä kymmenen kannattajan allekirjoitukset jokaista ehdolle asetettavaa kohden, mikä Jääskeläisen mukaan ei ole kohtuuton urakka.

– Tässä keskustelussa unohtuu usein se, että puolueetkin ovat joutuneet keräämään nimiä puoluerekisteriin pääsemiseksi, yhteensä 5 000 kappaletta, Jääskeläinen sanoi STT:lle.

5:20

Myös uurnista kommentteja

Euroopan neuvoston vaalitarkkailijat kiinnittivät huomiota myös vaihteleviin käytäntöihin vaaliuurnien sulkemisessa. Tarkkailijat kaipasivat sulkemiseen yhdenmukaisempia käytäntöjä.

Jääskeläisen mukaan vaaliuurnien vaihtelevia sulkemiskäytäntöjä ei ole oikeusministeriössä koettu ongelmiksi. Uudet uurnat suljetaan pienillä lukoilla, kun taas vanhan malliset uurnat suljetaan sinetöintinauhoilla. Vaneriset vaaliuurnat valmistetaan keskitetysti Riihimäen vankilassa.

– Tämä asia ei ole noussut meillä esille lainkaan, Jääskeläinen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja