Oikeusministeriö valmistelee maalittamiseen kohdistuvaa lainsäädäntöä – vihapuheen vaikutukset huolestuttavat: "Osa ei uskalla lähteä ehdolle vaaleissa"

Sisäministeri Ohisalo haluaa puuttua vihapuheeseen -"Ihmiset eivät uskalla lähteä vaaleissa ehdolle nettivihan vuoksi" 2:29
Video: Oikeusministeriö haluaa puuttua vihapuheeseen lainsäädännöllä.

Oikeusministeriössä valmistellaan lainsäädäntöä, jotta jatkossa voitaisiin paremmin puuttua maalittamiseen eli henkilön mustamaalaamiseen sosiaalisessa mediassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo penää myös somejättien vastuuta

– Meillä on muutamia tutkimuksia vihapuheesta viimeisen vuoden sisällä. Niissä on nostettu esille, että osa ihmisistä ei uskalla osallistua poliittiseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa tai välttämättä uskalla lähteä ehdolle vaaleissa. He pelkäävät sitä ryöppyä, mikä sieltä voi palautteena tulla, sanoo sisäministeri Ohisalo.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg vieraili maanantaina Suomessa. Maalittaminen nousi aiheeksi myös ministerien sisäistä turvallisuutta koskevassa keskustelussa.

– Yhdessä Ruotsin kollegan kanssa keskustelimme myös tästä ja he lupasivat laittaa listaa heidän esimerkeistään, että mitä kaikkea siellä jo tehdään, Ohisalo kertoo.

– Jos me olemme valmiita kirjoittamaan rankkoja viestejä ihmisille, niin missä menee raja, että jossain kohtaa ollaan valmiita käyttämään ehkä myös väkivaltaa tällaisen kahtiajaon näyttämiseen, Ohisalo pohtii.

Myös somejäteillä vastuu

Itsekin vihapuheen kohteena ollut Ohisalo muistuttaa myös somejättien vastuusta.

– Kysehän on siitä, että ihmisten medialukutaitoa pitää parantaa. Meidän tulee käydä yhdessä keskustelua eurooppalaisella tasolla näiden somejättien kanssa.

– Kuinka he pystyvät poistamaan terroristista sisältöä, lapsipornosisältöä sekä erilaista vihapuheeseen liittyvää sisältöä. Tässä on myös somejättien vastuu, Ohisalo sanoo.   

Lue myös:

    Uusimmat