Mainos

Oikeusministeri kieltäytyi toteuttamasta maahantulokieltoa – Trump antoi kenkää

1:37

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut virkaatekevän oikeusministerin Sally Yatesin, ilmoittaa Valkoinen talo. Yates oli päättänyt, että oikeusministeriö ei tue Trumpin asettamaa maahantulokieltoa. 

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Yates petti oikeusministeriön, kun hän kieltäytyi toimeenpanemasta laillista määräystä Yhdysvaltain kansalaisten suojelemiseksi. 

CNN:n lähteiden mukaan Yates oli sanonut suoraan, ettei ole vakuuttunut maahantulokiellon laillisuudesta tai siitä, että lain tukeminen täyttäisi oikeusministeriön velvollisuuden pyrkiä aina oikeudenmukaisuuteen ja tehdä oikein. 

Yates toimi oikeusministerinä presidentti Barack Obaman kaudella. Hänen pestinsä oli määrä jatkua ainoastaan siihen saakka, että senaatti vahvistaa Trumpin nimittämän uuden oikeusministerin Jeff Sessionsin valinnan. 

Eroilmoitus kirjeitse 

Hallintolähteen mukaan Trump ei ilmoittanut Yatesille tämän erottamisesta henkilökohtaisesti, kuten puhelimitse. Ministeri sai tietää erottamisestaan käteen toimitetulla kirjeellä. 

Trump nimitti Yatesin erottamisen yhteydessä virkaatekeväksi oikeusministeriksi asianajaja Dana Boenten.  

Yatesin kannanotto maahantulokieltoon jäänee käytännön vaikutukseltaan hyvin lyhytaikaiseksi. Senaatin oikeusasioita käsittelevän komitean on määrä äänestää Sessionsin nimityksestä oikeusministeriksi jo tiistaina.  

Trump: Demokraatit jarruttavat 

Valkoisen talon edustaja Stephen Miller sanoi, että Yatesin linjaus on jälleen yksi todiste siitä, "miten politisoituneeksi maan oikeusjärjestelmä on muuttunut". 

– On surullista, että ihmiset kieltäytyvät toimeenpanemasta lakejamme, Miller sanoi. 

Presidentti Trump kommentoi asiaa tviittaamalla. Hänen mukaansa demokraattipuolue jarruttaa hänen hallituksensa ministereiden nimityksiä. 

Tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa Trump myös erotti maahanmuutto- ja tullivalvontavirasto ICE:n virkaatekevän johtajan Daniel Ragsdalen. Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri John Kelly ilmoitti, että Thomas Homanin nimitys tehtävään "takaa, että toimeenpanemme maahanmuuttolakeja Yhdysvaltain sisällä kansallisen edun mukaisesti". 

Aiemmin neljä Yhdysvaltain liittovaltion tuomaria päätti pysäyttää maahantulokiellon soveltamisen osittain. He määräsivät, että Yhdysvaltoihin jo saapuneet ja lentoasemilla kiinni otetut ihmiset on päästettävä maahan. 

Trumpin asetuksella Irakin, Iranin, Syyrian, Sudanin, Somalian, Libyan ja Jemenin kansalaisilta on kielletty maahantulo Yhdysvaltoihin ainakin 90 päivän ajaksi. Lisäksi maahanpääsy on estetty kaikilta pakolaisilta 120 päiväksi, mutta syyrialaispakolaisia koskeva kielto kestää määräämättömän ajan.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.