Oikeusministeri Henriksson: Emme tule ottamaan käyttöön valmiuslakia, valtuuksia ei käytetä enempää kuin tarvitaan – näin hallitus aikoo toimia

2:26
Katso videolta koko Henrikssonin puheenvuoro.

Hallitus tulee käyttämään perustuslain 23. pykälää, jossa voidaan säätää perusoikeuksista, kun poikkeusolot on todettu.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan Suomessa ei tulla näillä näkymin käyttämään valmiuslakia, vaikka poikkeusolot todetaan. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan valtioneuvostolla on valmius päättää poikkeusoloihin siirtymisestä ensi viikolla.  

– Vaikka toteamme poikkeusolot tasavallan presidentin kanssa, emme ota käyttöön valmiuslakia ja sen valtuuksia, Henriksson lausui tiedotustilaisuudessa.

– Sen sijaan tulemme antamaan perustuslain 23. pykälän mukaisesti lakiesityksen koskien ravintoloita kolmeksi viikoksi.

Ravintolat siis suljetaan muuten kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen. Ruoan ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua eikä sulku koskisi koronaepidemia perustasolla olevia alueita.  

Näin perustuslain 23. pykälässä todetaan:

Perusoikeuksista voidaan säätää lailla tai laissa erityisestä syystä säädetyn ja soveltamisalaltaan täsmällisesti rajatun valtuuden nojalla annettavalla valtioneuvoston asetuksella sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin muiden kansakuntaa vakavasti uhkaavien, laissa säädettyjen poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia. Lailla on kuitenkin säädettävä tilapäisten poikkeusten perusteet.

Tilapäisiä poikkeuksia koskevat valtioneuvoston asetukset on saatettava viipymättä eduskunnan käsiteltäviksi. Eduskunta voi päättää asetusten voimassaolosta.

Ei ulkonaliikkumiskiellolle

Henriksson painotti, että esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa ei ole tulossa.

– Tämä on tärkeää muistaa.

Hän myös sanoi, ettei valtuuksia käytetä enempää kuin tarvitaan.

– Kaikessa, mitä hallitus tekee, pitää olla oikeasuhtaisuutta. 

Katso videolta koko Henrikssonin puheenvuoro.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja