Mainos

Oikeusministeri Häkkänen: Uskon, että perustelut tiedustelulain kiirehtimiselle täyttyvät

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) uskoo, että perustelut kiirehtimismenettelylle täyttyvät tiedustelulainsäädännön kohdalla.

Häkkänen kuitenkin painottaa, että perustelujen täytyy olla kristallinkirkkaat, sillä tästä tulisi ennakkotapaus kiirehtimismenettelyn käyttämiselle perustuslain muuttamisessa.

– Uskoisin, että tässä riittävät perusteet kiirehtimismenettelylle. Sen täytyy perustua hyvin syvälliseen analyysiin ja perusteiden täytyy olla kirkkaat, jotta tavallinen perustuslain säätämisjärjestys säilyy pääsääntönä, Häkkänen sanoo.

– On äärimmäisen tärkeää tässä maailmanajassa, että Suomessa ei mennä liian kevyellä analyysillä ohittamaan perustuslakia. Esimerkiksi Turkissa ja Venäjällä on merkittäviä ongelmia oikeusvaltion periaatteiden ja perustuslain noudattamisessa.

Tiedustelulainsäädännön hyväksyminen vaatii perustuslain muuttamista. Jotta perustuslakia saataisiin muutettua tämän vaalikauden aikana, täytyy kiirehtimismenettelyn saada taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta. Kiirehtimismenettelyä ei ole käytetty kertaakaan nykyisen, vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain aikana.

Tiedustelulain voimaansaattaminen nousi jälleen keskusteluun Turun terrori-iskun jälkeen. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) ovat vaatineet tiedustelulain mahdollisimman pikaista hyväksymistä.

– Jos kiirehtimismenettelyä käytetään, minun arvioni mukaan noin vuosi saatetaan säästää aikaa. Tämä on ihan keskeinen aika, Häkkänen arvioi.

Eduskunta saa tiedustelulain eteensä näillä näkymin syysistuntokaudella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja