Tiedustelulait etenevät, mutta perustuslakivaliokunta vaatii vielä muutoksia

Uusi tiedustelulaki on tekeillä – Suomen turvallissuustilanne muuttunut 7:08

Siviili- ja sotilastiedustelulait etenevät eduskunnassa nyt nopeasti. Lakipakettiin täytyy kuitenkin tehdä vielä joitain muutoksia.

Katso videolta keskustelu Suomen turvallisuustilanteesta ja tiedustelulakipaketista!

Perustuslakivaliokunta hyväksyi tänään tiedustelulakien päälinjat ja lakiesitysten käsittely jatkuu eduskunnan puolustus- ja hallintovaliokunnissa.

Perustuslakivaliokunta kuitenkin vaatii tiedustelulakeihin vielä joitakin muutoksia, ennen kuin ne voidaan hyväksyä.

– Jotta näitä uusia tiedusteluvälineitä voi käyttää, niiden käytön tulee olla välttämätöntä. Se tulee kirjata useampaan kohtaan laeissa. Perustuslakivaliokunta vaatii myös niin kutsutun massavalvonnan kiellon kirjaamista selkeästi lakiin, täsmensi eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Valvontaa korostetaan

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota myös tiedustelulakien käytön valvontaan.

Valiokunta edellyttää, että valvonta hoidetaan kuntoon ennen varsinaisten tiedustelulakien hyväksymistä.

– Ensin täytyy perustaa tiedusteluvalvontavaliokunta eduskuntaan ja perustaa tiedusteluvaltuutetun virka. Vasta sen jälkeen voidaan hyväksyä nämä uudet oikeudet, korosti Lapintie.

Käsittely pikavauhdilla

Perustuslakia muutettiin kiireellisellä menettelyllä, jotta tiedustelulait voitaisiin saada voimaan mahdollisimman nopeasti. Perustuslakivaliokunnan mielestä poikkeusmenettely edellyttää lakien nopeaa voimaansaattamista ja toimeenpanoa.

Lait etenevätkin nyt eduskunnassa nopeasti.

– Käsittääkseni eduskunta ehtii käsitellä lait tämän vuoden puolellakin – ainakin tämän vaalikauden aikana – mutta todennäköisesti tämän vuoden puolella, arvioi Lapintie.

Lue myös:

    Uusimmat