Mainos

Oikeusministeri Antti Häkkänen virkarikoksesta tuomitun valtakunnansyyttäjän jatkosta: ”Arviointi on käynnissä ja kesken”

2:09

Oikeusministeri Antti Häkkänen ei ota vielä millään tavalla kantaa siihen, voiko valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen jatkaa virassaan saamansa tuomion jälkeen.

– Meillä on arviointi ja analyysi käynnissä hänen jatkostaan, mutta vielä ei ole valmista, Antti Häkkänen sanoi oikeustoimi​​​​​​​ttajien Rikos ja rangaistus -päivässä Riihimäen vankilassa.

Häkkäsen mukaan asiaan palataan myöhemmin.

MTV:n Rikospaikka sai haltuunsa videon, jossa Nissinen vertasi tapaustaan sähköpaimeneen pissaamiseen, kun puhui tapauksesta syyttäjille joulukuussa.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Korkein oikeus (KKO) tuomitsi Matti Nissisen joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon, josta hänelle tulee maksettavaa 1 720 euroa.

Kyse johtamisvalmennuksesta

Oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli enemmistöosakkaana ja hallituksen puheenjohtajana tai hallituksen jäsenenä.

Yrityksestä ostettiin syyttäjän mukaan noina vuosina johtamisvalmennusta Itä-Suomen syyttäjänvirastolle ja Valtakunnansyyttäjänvirastolle runsaalla 30 000 eurolla. Korkein oikeus kuitenkin katsoi, että syyteoikeus oli vanhentunut Itä-Suomen syyttäjänviraston hankintojen osalta.

Oikeuden mukaan edes syytteessä ei väitetty, että hankinnoista olisi aiheutunut erityistä hyötyä Nissisen veljelle, eikä Nissisen tarkoitus ollut oikeuden mukaan epäasiallisesti suosia veljensä firmaa.

KKO: Teko ei vähäinen

Nissisen olisi kuitenkin asemansa takia pitänyt ymmärtää olevansa esteellinen, ja oikeus totesi, että kyse on tahallisesta teosta.

Nissinen kertoi oikeudelle, ettei hänellä ollut ennen esitutkintaa tarkkaa tietoa veljensä asemasta. KKO ei pitänyt tätä uskottavana.

Korkein oikeus katsoi, että tekoa ei voitu pitää vähäisenä, kun otetaan huomioon muun muassa valtakunnansyyttäjän asema ja ylimmän syyttäjän oman toiminnan vaikutus koko syyttäjälaitoksen toimintaan.

Nissinen haluaisi jatkaa

Nissisen virasta pidättäminen päättyi heti tuomion jälkeen, ja Nissinen palasi työhönsä. Oikeusministeriö arvioi kuitenkin, voiko Nissinen jatkaa tehtävässään.

Nissinen on antanut oikeusministeriölle selvityksen jatkamisesta virassaan. Nissinen vetosi selvityksessään muun muassa pitkään uraansa valtion palveluksessa. Hän korostaa olleensa ennen joulukuista tuomiota rikkeetön.

Oikeusministeriö antaa tammikuun aikana arvionsa Nissisen asemasta. Mahdollisesta irtisanomisesta päättäisi valtioneuvosto.

Matti Nissinen tuomittiin tapauksesta sakkotuomioon.

3:09
​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.